Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Πώς θα υπαχθείτε στην ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών όλων των εποχών



Εξοφλήστε τα χρέη με δόση μόλις 100 ευρώ το μήνα
Πιθανότατα και εντός της ημέρας -ή το αργότερο αύριο- θα έχει σταλεί στις εφορίες η εγκύκλιος που δίνει αναλυτικές οδηγίες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα υποδέχονται τους φορολογουμένους που θα θελήσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο, με βάση την ευνοϊκότερη ρύθμιση που θεσπίστηκε ποτέ.


Σχεδόν 900.000 νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 42 δισ. ευρώ, μπορούν να ζητήσουν να υπαχθούν στην ρύθμιση που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει ελάχιστη δόση μόλις 100 ευρώ τον μήνα, ακόμα και για όσους είχαν στο παρελθόν υπαχθεί σε ανάλογη –αλλά όχι τόσο ευνοϊκή- ρύθμιση.

Αν και μέχρι σήμερα οι εφορίες δεν μπορούσαν ικανοποιήσουν τα αιτήματα, με την εγκύκλιο που θα τους σταλεί θα μπορούν να χορηγούν μέχρι και εξήντα δόσεις εξόφλησης και διαγραφή προσαυξήσεων από 25% έως και 100% (ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων) ενώ οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν Αυτόφωρο και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Η ρύθμιση δίνει διορία σε όσους επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση, να υποβάλλουν στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους σχετική αίτηση, το αργότερο έως και τις 29 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά μάλιστα, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τότε (δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου), σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις όπου υπάγονταν οφειλές οι οποίες είχαν γίνει ληξιπρόθεσμες σε παρελθόντα χρόνο. Υπάγονται δηλαδή και ληξιπρόθεσμα χρέη της τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως όσο λιγότερες είναι οι μηνιαίες δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για το φορολογούμενο, δηλαδή:

* Εφάπαξ καταβολή, με διαγραφή όλων των προσαυξήσεων.
* Σε 2 έως 12 δόσεις, με έκπτωση 90% των προσαυξήσεων.
* Σε 13 έως 24 δόσεις, αφαιρώντας το 75% των προσαυξήσεων.
* Σε 25 έως 36 δόσεις, με έκπτωση 60% των προσαυξήσεων.
* Σε 37 έως 48 δόσεις, αφαιρώντας το 45% των προσαυξήσεων.
* Σε 49 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή του 25% των προσαυξήσεων.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ.

Υπάγονται στη ρύθμιση όλες οι οφειλές που είναι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, μαζί με τις μέχρι τότε επιβληθείσες προσαυξήσεις. Επίσης, αλλά εφόσον το ζητήσει εγγράφως με αίτησή του ο οφειλέτης, όσες βρίσκονται σε αναστολή είσπραξης, αλλά και αυτές, που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση (με την προϋπόθεση πως ο φορολογούμενος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του).

Τι εξασφαλίζουν οι φορολογούμενοι με αυτό τον τρόπο;
* Φορολογική ενημερότητα μηνιαίας διάρκειας,
* Αναστολή ποινικής δίωξης εις βάρος τους, καθώς και τυχόν επιβληθείσας ποινής,
* Αναστολή κατάσχεσης ακινήτων,
* Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις για τις οφειλές, που υπάγονται στη ρύθμιση.
Σε περίπτωση ασυνέπειας στην αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης προβλέπεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 1% για κάθε δόση, που καθυστερεί. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν καταβληθούν 3 συνεχείς δόσεις ή η προτελευταία ή η τελευταία δόση, τότε για το υπόλοιπο της οφειλής:
* Χάνονται τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης,
* Καταβάλλεται το υπόλοιπο της οφειλής, και
* Επιδιώκεται η είσπραξή του με κάθε νόμιμο μέτρο.

Με άλλη διάταξη πάντως που αφορά οφειλές στα Ταμεία, δίδεται η δυνατότητα σε 800.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με συνολικές οφειλές 11 δισ. ευρώ να πετύχουν διαγραφή των προσαυξήσεων μέχρι και 100%, αν εξοφλήσουν εφάπαξ ή έως σε εννέα δόσεις. Οφειλές και πρόσθετες επιβαρύνσεις όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2011 κεφαλαιοποιούνται και στη συνέχεια ρυθμίζονται με ευνοϊκούς όρους. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ και η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 29 Φεβρουαρίου.