Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μετά από 48 χρόνια θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι σε ελληνικό σχολείο της Ίμβρου



Την έγκριση του αιτήματος αδειοδότησης ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο που είχε υποβληθεί πέρυσι από μέλη των κοινοτήτων της Ίμβρου, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στην Κεντρική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, Λάκης Βίγκας, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο από το 1964, περίοδο που παρουσίαζε κλιμάκωση η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας του Κυπριακού...

Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίου Θεόδωρους και το Κάστρο. Λειτουργούσε επίσης και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.


Σε ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθήνας και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης, σημειώνουν ότι με την επαναλειτουργία ελληνικού σχολείου στον τόπο τους, θα δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί και οικογένειες με παιδιά από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Ελλάδα, και προσθέτουν «Έτσι αναμένουμε να ενισχυθούν οι ανακάμπτουσες, τα τελευταία 10 χρόνια, κοινότητές μας και με νεότερους ανθρώπους, ώστε να ανασυσταθεί εκ νέου ο κοινωνικός ιστός».

Τα ιμβριακά Σωματεία του εξωτερικού χαιρετίζουν την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία, όπως τονίζουν «διορθώνονται, εν μέρει, κάποιες από τις μεγάλες αδικίες του παρελθόντος», ενώ εκτιμούν πως αποτελεί βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον στην Ίμβρο, με ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους της. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αντίστοιχα βήματα και σε άλλους τομείς, όπου οι Ίμβριοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως τα κληρονομικά δικαιώματα των ξένων υπηκόων, η κατοχύρωση των ακινήτων στο όνομα των πραγματικών δικαιούχων κ.α.» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα Σωματεία.


Η έγκριση της επαναλειτουργίας ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο από τις τουρκικές αρχές, απασχολεί εκτενώς και τα τουρκικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για «χειρονομία για την Ίμβρο μετά από 48 χρόνια».

«Ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο μετά από 48 χρόνια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Sabah, που εξηγεί ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την επαναλειτουργία του σχολείου που είχε κλείσει στην Ίμβρο λόγω των επεισοδίων στην Κύπρο το 1964. «Σημειώνεται ότι η επαναλειτουργία του σχολείου στο νησί που γεννήθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαροποίησε την ρωμαίικη κοινότητα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχολίασε: "Μας ικανοποίησε η υλοποίηση αυτής της ευχής μας μετά από 48 χρόνια"», γράφει η Sabah.

Για το ίδιο θέμα γράφει και η Milliyet, μιλώντας για «χειρονομία για την Ίμβρο μετά από 48 χρόνια». Όπως επισημαίνει, «την εποχή που απελαύνονταν οι ρωμιοί από την Τουρκία είχε κλείσει και το ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο. Τώρα αποτάθηκαν λέγοντας "Θέλουμε σχολείο" και το Υπουργείο Παιδείας έδωσε θετική απάντηση».

Η Hurriyet, πάλι, αναφέρει ότι «οι Σύνδεσμοι Ιμβρίων στην Ελλάδα είπαν ότι διορθώνονται ορισμένες αδικίες του παρελθόντος και ότι ετοιμάζεται το κλίμα για την επιστροφή Ιμβρίων οικογενειών με παιδιά από την Ελλάδα στην Ίμβρο. Ο αριθμός των Ιμβρίων στο νησί μέχρι πριν από 2 χρόνια ήταν 140. Με την οικονομική κρίση που επικράτησε στην Ελλάδα ο αριθμός έφθασε τους 200».