Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Οριστική είναι πλέον η απόφαση της ΑΤΕ ...

Οριστική είναι πλέον η απόφαση της ΑΤΕ να απεμπλακεί από τις συμμετοχές της στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΕΛΒΙΖ. Οι δύο εταιρίες που διατηρούν μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην Ξάνθη είναι οι πρώτες για τις οποίες η Αγροτική ανακοίνωσε και επισήμως μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, ότι πουλά τις μετοχές τους. Η πώληση αυτή εντάσσεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στην τρόϊκα και πρόκειται για εταιρίες στις οποίες η ΑΤΕ διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό (82% για την ΕΒΖ και 98% για την ΕΛΒΙΖ).Το επόμενο βήμα είναι αυτό που προβληματίζει ακόμη περισσότερο την περιοχή καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου η ΣΕΚΑΠ και η ΔΩΔΩΝΗ , όπως έχει διαφανεί από το καλοκαίρι, αποτελούν το επόμενο βήμα της απαγκίστρωσης της ΑΤΕ από τις συμμετοχές.
Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ θα απαιτηθεί , ως γνωστόν, απόφαση Γενικής Συνέλευσης καθώς η συμμετοχή της Αγροτικής κυμαίνεται σε πολύ μικρότερο ποσοστό και δεν υπάρχει συναίνεση των άλλων μετόχων.
Σ. Ξυνίδης: Βρισκόμαστε προ εξελίξεων Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Σωκράτης Ξυνίδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Ξάνθη και δήλωσε: «Η ΑΤΕ βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς ο μηχανισμός στήριξης εποπτεύει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και υπάρχουν υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί για να τεθεί σε υγιή λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αποφάσεις της ΑΤΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις των θυγατρικών.Αντίστοιχες κινήσεις πρόκειται να γίνουν και για τις υπόλοιπες εταιρίες αλλά λαμβάνοντας υπόψην ότι υπάρχουν άλλα ποσοστά. Βρισκόμαστε προ των εξελίξεων σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, να έχουμε καλή ανάγνωση της κατάστασης και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις και να διατηρήσουμε το χαρακτήρα της εταιρίας. Για τη ΣΕΚΑΠ είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και βρέθηκε στο μεγάλο πρόβλημα για τις Καπνοβιομηχανίες λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων της φορολογίας. Έχει δείξει πολύ καλά σημάδια όπως η αύξηση των εξαγωγών, όμως συνεχίζει να μην είναι κερδοφόρα και να απαιτεί μεγάλη κεφαλαιακή στήριξη.Με πλήρη επίγνωση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ και της περιοχής που βρίσκεται θα μπορέσουμε να προτείνουμε λύσεις που θα διατηρήσουν την επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να συντηρούμε καταστάσεις του παρελθόντος όπου το κράτος έριχνε χρήματα για σε δημόσιου συμφέροντος εταιρίες και οργανισμούς. Το κράτος πρέπει να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά του ώστε να λειτουργούν με αυτάρκεια αυτές οι εταιρίες. « κατέληγε ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης.

xanthipress