Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Όχι» της Ολλανδίας στην ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν


Επιμένει η Ολλανδία στο «όχι» της στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, θεωρώντας ανεπαρκείς ακόμη τις βελτιώσεις στο σύστημα συνοριακών ελέγχων των δύο νεότερων χωρών της ΕΕ.

«Η πρόοδος που έχει γίνει είναι ορατή και στις δύο χώρες, ειδικά στη Ρουμανία, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» ανέφερε την Τετάρτη ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπεν Κνάπεν, παραπέμποντας στον Ιούλιο για επανεξέταση της κατάστασης, βάσει και της αναμενόμενης έκθεσης της Κομισιόν για το θέμα.


Για την ένταξη των δύο χωρών στη ζώνη απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της. Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν διαπίστωσε πρόοδο των δύο χωρών στη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος, υπογραμμίζοντας όμως πως «παραμένουν ορισμένες αδυναμίες».

Η βασικότερη ανησυχία για την ένταξη των δύο χωρών, σημειώνει το Reuters, προκύπτει από την... «στρατηγική θέση» τους στη διαδρομή που χρησιμοποιούν οι οργανώσεις λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών και τα δίκτυα τράφικινγκ.

Από τα δύο μέλη της Σένγκεν, η Ολλανδία και η Φινλανδία ήταν σταθερά αρνητικές στην ένταξη Σόφιας και Βουκουρεστίου για τους παραπάνω λόγους. Η Φινλανδία μετρίασε την αντίθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο, λέγοντας πως θα ήταν θετική σε άνοιγμα των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων -αλλά όχι των χερσαίων.