Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

199 ΝΑΙ διά πυρός και σιδήρου...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Με ψήφους 199 «ναι» επί της αρχής, 74 «όχι» και 5 «παρών» υπερψηφίστηκε χθες αργά τη νύχτα το νέο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή το άρθρο 1 ψηφίστηκε από 190 βουλευτές, «όχι» δήλωσαν 83 και «παρών» 5• το άρθρο 2 έλαβε 201 «ναι», 74 «όχι» και 3 «παρών»• το άρθρο 3 έλαβε
199 «ναι», 74 «όχι» και 5 «παρών»• και το άρθρο 4 202 «ναι», 74 «όχι» και 2 «παρών».
Από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο 25 βουλευτές, ενώ απόντες ήταν ακόμη 7. Από τη Νέα Δημοκρατία 21 βουλευτές εμφανίστηκαν να μην ακολουθούν τις προτροπές του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά για παροχή θετικής ψήφου και είπαν «όχι» στο νέο Μνημόνιο, ενώ υπήρξε και ένα «απών» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Αργά χθες τη νύχτα, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διαγραφή των 22 βουλευτών του κόμματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα οι οποίοι είτε καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο, είτε απουσίαζαν αδικαιολόγητα είτε δήλωσαν «παρών» επί της αρχής. Αντίστοιχη επιστολή έστειλε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αποχωρώντας από τη Βουλή ανέφερε ότι οι διαγραφές των 21 βουλευτών «είναι λυπηρές, αλλά αναγκαίες».
Μετά τις διαγραφές αυτές η δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στους 121 βουλευτές και της ΝΔ στους 65.

Ο χάρτης των διαφωνούντων ανά κόμμα διαμορφώθηκε ως εξής:

ΠΑΣΟΚ
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ (ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ)
Με αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο και επί της αρχής και στα άρθρα τάχθηκαν οι εξής 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
Σπύρος Κουβέλης, Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Τόγιας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Κατσούρας, Θόδωρος Παραστρατίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Οδυσσέας Βουδούρας, Τσετίν Μάντατζη και Γιάννης Αμοιρίδης.
n Ο Αργύρης Λαφαζάνης, αν και κατά την ώρα της ψηφοφορίας ήταν απών, δεν διαγράφηκε καθώς είχε λίγο νωρίτερα παραιτηθεί.

ΑΠΟΝΤΕΣ (ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ)
Απόντες ήταν οι Λ. Μίχος, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Χάρης Καστανίδης, Κυριακή Τεκτονίδου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Αργύρης Λαφαζάνης.

«ΠΑΡΩΝ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ (ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ)
«Παρών» επί της αρχής δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και καταψήφισε το άρθρο 1, ο Γ. Κασσάρας δήλωσε «παρών» επί της αρχής, «όχι» στο άρθρο 1 και «παρών» στα άλλα άρθρα, ο Χρ. Μαγκούφης δήλωσε «παρών» επί της αρχής, «όχι» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα και ο Γ. Παπαμανώλης «παρών» επί της αρχής, «όχι» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα.

«ΝΑΙ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ,
«ΠΑΡΩΝ» Ή «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1
(ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ)
Γ. Κουτσούκος («ναι» επί της αρχής, «παρών» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα), Π. Αντωνακόπουλος («παρών» στο 1 και «ναι» επί της αρχής και στα υπόλοιπα), Π. Δημητρουλόπουλος («ναι» επί της αρχής, «όχι» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα), Β. Κεγκέρογλου («ναι» επί της αρχής, «όχι» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα), Χρύσα Αράπογλου («ναι» επί της αρχής και στα υπόλοιπα, «όχι» στο 1), Δ. Κουσελάς («ναι» επί της αρχής, «παρών» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα), Δημήτρης Καρύδης («ναι» επί της αρχής και στα υπόλοιπα, «όχι» στο 1), Μαρία Μίχου («ναι» επί της αρχής και στα υπόλοιπα, «όχι» στο 1), Μιχάλης Τζελέπης («ναι» επί της αρχής, «παρών» στο 1 και «όχι» στα υπόλοιπα).
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«ΟΧΙ» ΣΕ ΟΛΑ (ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ)
Από τη Νέα Δημοκρατία «όχι» δήλωσαν Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ελενα Κουντουρά, Δ. Σταμάτης, Κ. Παπασιώζος, Γ. Βλάχος, Μ. Γιαννάκης, Μ. Τζίμας, Μίκα Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Ζ. Τζηκαλάγιας, Χρ. Ζώης, Σπ. Γαληνός, Π. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Α. Καριπίδης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Γ. Βαγιωνάς, Α. Δερμετζόπουλος και Θ. Λεονταρίδης. Επίσης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ήταν απών (διαγράφηκε).

Ο ΛΑΟΣ
Διαφοροποιήσεις από τις θέσεις των κομμάτων τους σημειώθηκαν και από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη, που υπερψήφισαν το νέο Μνημόνιο και διαγράφηκαν.

Η ΔΗΣΥ
«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης.