Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πολιτική χρεωκοπία! Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου


Η άποψη πως η βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα μας είναι πρωτίστως πολιτική
και δευτερευόντως οικονομική -άποψη που έχει επανειλημμένως υποστηριχθεί από τον γράφοντα στη στήλη αυτή- επιβεβαιώνεται πλέον απολύτως!..
Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και τις Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι πλέον το τεράστιο χρέος και τα μεγάλα ετήσια ελλείμματα στον Προϋπολογισμό της, αλλά η προϊούσα απομείωση της αξιοπιστίας της! Η επαπειλούμενη, δηλαδή, πολιτική και ηθική χρεωκοπία της, που παράγει ήδη εξόχως αρνητικά αποτελέσματα και στο πεδίο της οικονομίας.
ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ που εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη διεθνή εικόνα της χώρας μας είναι και πολλά και μεγάλα. Η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα...
 αποχώρηση που συνοδεύτηκε από αλαζονικές και επηρμένες διαρροές κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ προς τα μέσα ενημέρωσης, περί δήθεν «ελληνικής μαγκιάς», κατέστη τελικώς «μπούμερανγκ». Πολύ σύντομα αποκαλύφθηκε ότι, στην πραγματικότητα, οι τροϊκανοί δεν εκδιώχθηκαν, αλλά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη στοιχειώδους κυβερνητικής ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά τον βαθμό επίτευξης των συμφωνημένων και δημόσια διακηρυγμένων στόχων της οικονομικής μας πολιτικής, αλλά και την πορεία των πολυσυζητημένων, πολυδιαφημισμένων, αλλά κατ’ ουσίαν αυτονόητων και καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων.
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι μετά από αυτό το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών, που δυστυχώς συνέπεσε και με τους ευρωπαϊκούς επαίνους προς τη Λισαβόνα για τις θετικές εξελίξεις στην πορτογαλική οικονομία, η χώρα μας άρχισε και πάλι να εμφανίζεται από την πλειονότητα των ξένων ειδησεογραφικών μέσων ως το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης. Ακόμη και κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της Γηραιάς Ηπείρου που μας είχαν υποστηρίξει ένθερμα την προηγούμενη περίοδο, αναλαμβάνοντας μάλιστα υψηλό προσωπικό πολιτικό κόστος, όπως ο Γιούνκερ ή ο Σόιμπλε, στράφηκαν εναντίον μας. Ενιωσαν εκτεθειμένοι. Οχι μόνο γιατί η οικονομική μας πολιτική απέχει παρασάγγας από την επιτυχία, αλλά και -κυρίως- γιατί εξακολουθούμε να δίνουμε την εντύπωση ότι δεν είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι συνομιλητές, αλλά «εξυπνάκηδες» και «πονηρούληδες»!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μέγα τμήμα του γηρασμένου και παρηκμασμένου πολιτικού μας προσωπικού, αλλά και της ανώτερης και μεσαίας κρατικής γραφειοκρατίας, που σημαντικό της ποσοστό προέρχεται από τους κομματικούς στρατούς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να κοροϊδεύει εσαεί τους… κουτόφραγκους και ότι εκείνοι έχουν ιερή υποχρέωση να μας στηρίζουν αδιαμαρτύρητα, εφαρμόζοντας το χριστιανικό «πίστευε και μη ερεύνα». Θυμηθείτε ότι και πριν από λίγους μόνο μήνες ο εκ των τροϊκανών Ντερόουζε αναχώρησε εσπευσμένα και… νύχτα από την Αθήνα, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να επιστρέψει ποτέ! Ανάλογες εξομολογήσεις έκαναν και οι Ευρωπαίοι ελεγκτές που ήρθαν, είδαν ή μάλλον… δεν είδαν και απήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα. «Τηλεφωνώ στους συνδέσμους που έχει ορίσει η ελληνική κυβέρνηση για την αμοιβαία επικοινωνία και ενημέρωση» -αποκάλυψε ένας από αυτούς- «και δεν σηκώνουν καν το τηλέφωνο. Και όταν το σηκώσουν, παριστάνουν τους αναρμόδιους και μας παραπέμπουν αλλού»! Ελλάς, το μεγαλείο σου!
ΜΕΣΑ σε αυτή τη βαριά και άσχημη ατμόσφαιρα, με την έκτη δόση του δανείου μας να είναι ακόμη «στον αέρα» και με τις κυβερνητικές διαρροές για άμεσο κίνδυνο στάσης πληρωμών να πολλαπλασιάζονται, η Real news αποκαλύπτει σήμερα ότι επτά «σοφοί» της Ευρώπης, ανάμεσα στους οποίους πρώην Πρόεδροι και πρωθυπουργοί που υπέγραψαν στο παρελθόν την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, συνεδρίασαν πριν από λίγες ημέρες και προετοίμασαν ένα σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, που εκτός των άλλων προβλέπει και την αποβολή των απείθαρχων χωρών από τη ζώνη του ευρώ! Φωτογράφισαν, μάλιστα, πολύ καθαρά την Ελλάδα. Η «ελληνική υπόθεση», άλλωστε, ήταν στο κέντρο της συζήτησής τους, με την επισήμανση ότι η χώρα μας δυσχεραίνει τη μετάβαση της Ευρώπης στην επόμενη φάση και πλήττει με την απόδοση του προγράμματός της την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στα μάτια των αγορών και των διεθνών εταίρων…
OΛΟΙ συζητούν και προβληματίζονται για την Ελλάδα. Ολοι εκτός από τους Ελληνες πολιτικούς, που εμφανίζονται στην πλειονότητά τους αμήχανοι και αδύναμοι να υπερβούν τις παλαιοκομματικές τους συνήθειες και πρακτικές και να καθίσουν γύρω από το τραπέζι του διαλόγου, για να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο έστω πλαίσιο κοινής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι καρέκλες και τα «εγώ» τους παραμένουν, δυστυχώς γι’ αυτούς, σημαντικότερα από τη σωτηρία της πατρίδας… Και δεν αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα, σύντομα τα αξιώματα που σήμερα ονειρεύονται θα είναι κοστούμια αδειανά! Και οι ίδιοι σκιάχτρα και απολιθώματα του πιο μαύρου και αποκρουστικού εθνικού μας παρελθόντος, παραδομένοι στη χλεύη των επόμενων γενεών, το μέλλον των οποίων υποθηκεύουν και ναρκοθετούν σήμερα…