Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Ιστορικός συμβιβασμός Γιώργου με κορυφαίους: Φεύγω το Μάρτιο- Διαφωνία Βενιζέλου: Φύγε εδώ και τώρα!


Την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη δανειακή σύμβαση επικαλείται ο Γιώργος Παπανδρέου στην άτυπη διαπραγμάτευση με τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ζητούν την αποχώρησή του άμεσα.

Με τον τρόπο αυτό αφήνει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι δυνατόν οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ να δρομολογηθούν πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, οπότε και θα υπογραφεί η δανειακή σύβαση.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση, σε αντίθεση με όλους τους άλλους κορυφαίους οι οποίοι τη δέχονται. Ο Βενιζέλος απαιτεί αλλαγή τώρα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 200 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου με αίτημα την άμεση εκλογή νέου αρχηγού.

Σημειώνουμε ότι όταν μιλάμε για αλλαγή ηγεσίας, εννούμε ότι αυτή θα γίνει από τη βάση. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση όπως πχ εκλογή προέδρου από ένα σώμα ενδιάμεσο του Εθνικού Συμβουλίου και του Συνεδρίου, είναι σαφές ότι δεν θα έχει καμιά τύχη.

Ο Γιώργος δεν οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή ιδία θελήσει. Επιθυμία του είναι πάντα να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως το καλοκαίρι, ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές.

Για τον λόγο αυτό εμφανίζεται διατεθειμένος να υποχωρήσει και από την πρόταση για μεταβατική δυαρχία και εκλογή προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές.

Σε συνομιλίες του με στενούς του συνεργάτες, επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με τα εσωκομματικά του την ώρα που θα γίνονται διαπραγματεύσεις για τη δανεική συμφωνία. Από την πλευρά Παπανδρέου, αναφέρεται σαν παράδειγμα ότι η 29η Ιανουαρίου- ημερομηνία που πρότεινε για την ανάδειξη νέου αρχηγού ο (βενιζελικός) Πάρις Κουκουλόπουλος, συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής. Και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράλογο.

Ταυτοχρόνως, οι «προεδρικοί» επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων δεν εξαρτάται μόνον από το ΠΑΣΟΚ, καθώς τρέχουν πολλά και σημαντικά θέματα που ενδεχομένως διαμορφώσουν διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση- λένε, όσοι δρομολογήσουν τις εξελίξεις, θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι δύσκολα δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο, μετά τη διαφαινόμενη υποχώρηση του Γ, Παπανδρέου, αλλά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών όπως ο Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου τις προηγούμενες μέρες και ο Γιάννης Ραγκούσης σήμερα, αφού όλοι συμπίπτουν στην έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης.
Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ιστορικός συμβιβασμός επετεύχθη. Βενιζέλος και Λοβέρδος, πιστευόταν ότι τελικά δεν θα έχουν αντίρρηση να δρομολογηθούν οι διαδικασίες διαδοχής το Μάρτιο, έστω και αν συνεργάτες του πρώτου διαμηνύουν ότι αν δεν γίνουν εκλογές εδώ και τώρα, ο υπουργός Οικονομικών δεν θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος απορρίπτει τον συμβιβασμό.