Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη και απελευθέρωση επαγγελμάτων


Μία ακόμη ευκαιρία σε 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου, να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και σε 60 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 100 ευρώ/μήνα, δίνει η κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος από τα 8 έως 10 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία θεωρούνται εισπράξιμα από την τρόικα, ώστε να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού και να αποφευχθούν νέα εισπρακτικά μέτρα.

Εκτός όμως από τη νέα, ευνοϊκότερη από κάθε φορά ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, το οικονομικό επιτελείο, στην αγωνία του να γεμίσει τα άδεια ταμεία, «επιστρατεύει», με το πολυνομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, και ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, που θα συνδράμουν στο έργο εντοπισμού των οφειλετών, αλλά και καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.


Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί, δύνανται να αναθέτουν στις εισπρακτικές εταιρείες ή σε κοινοπραξίες αυτών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές τους και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών.

Το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται και τα θέματα απελευθέρωσης επαγγελμάτων (φορτηγά, δικηγόροι, κ.ά.), θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη, ώστε να ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τετάρτη και κατά πάσα πιθανότητα στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Κατά τη χθεσινή πάντως συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλος, υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από σύσσωμη την κυβέρνηση και από τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν. Δεν θα ήταν, όπως τόνισε, σωστό να υποστηριχθεί μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και όχι μόνο από υπουργούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ενώ αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στη συζήτηση στη Βουλή.

Με βάση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 31 Ιανουαρίου, για να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε εφορίες ή τελωνεία ακόμη και σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ, όσοι υπαχθούν, θα μπορούν να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση και εξοφλήσουν τα χρέη τους σε δόσεις, θα τύχουν μικρότερης έκπτωσης στις προσαυξήσεις, αφού, όπως προβλέπεται, υπάρχει δυνατότητα καταβολής των οφειλών ως εξής:

* εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,

* σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων,

* σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων,

* σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων,

* σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων,

* σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Πότε υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οφειλέτες επιτρέπεται να μεταβιβάσουν ακίνητο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι το συνολικό τίμημα θα καταβληθεί στο Δημόσιο, ακόμη και αν δεν εξοφλείται η οφειλή με τον όρο της διασφάλισης του εναπομείναντος ποσού με λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή εγγυήσεις τρίτων.

Επισημαίνεται ότι τυχόν ποινικές διώξεις, που έχουν ασκηθεί εναντίον των οφειλετών για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναστέλλονται, ενώ, εάν τους έχουν ήδη επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης για το λόγο αυτό, τότε οι διαδικασίες εκτέλεσης των ποινών αυτών θα ανασταλούν ή θα διακοπούν.

Παράλληλα, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, με την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αυτές αφορούν μόνο σε χρέη που ρυθμίζονται.

Ωστόσο, η εν λόγω αναστολή δεν θα ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Τα μέτρα που έχουν ανασταλεί θα επανέρχονται φυσικά σε ισχύ, με αποτέλεσμα να επιδιώκεται η άμεση είσπραξη του υπολοίπου της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία αναγκαστικά μέτρα, στην περίπτωση που «χαθεί» η ρύθμιση.

Μικρομέτοχοι και εταίροι ΕΠΕ

Εκτός όμως από την εν λόγω ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μία ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά κυρίως μικρομετόχους και εταίρους ΕΠΕ, των οποίων τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 26.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση της φορολογίας με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα των ποσών που έχουν εισπράξει φυσικά πρόσωπα από μερίσματα Α.Ε. ή κέρδη ΕΠΕ, αφού με την παρακράτηση φόρου 25% (ή 21% για τα εισοδήματα οικονομικού έτους 2011) εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση.

Είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών καθίσταται πλέον επιτακτική για την κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες επισημάνσεις της τρόικας, που περιελήφθησαν στην έκθεση για την 5η αναθεώρηση του μνημονίου που έχει ήδη αποστείλει στην κυβέρνηση και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», η τρόικα έχει δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο έως το τέλος του επομένου έτους θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να έχει καταφέρει να εισπράξει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 42 δισ. ευρώ, στο οποίο ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των χρεών προς το Δημόσιο, στο τέλος Ιουνίου, έφτασε σε 41,1 δισ. ευρώ και οι εμφανιζόμενοι οφειλέτες ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Απ' αυτούς, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ και οι 716.000 οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.

Επίσης, όλοι οι 892.000, που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών είναι χρέη μόλις 14.700 οφειλετών, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.