Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η ΤΡΟΙΚΑ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Οι μαύρες μέρες που περνά η χώρα λόγω τρόικας δε θα μπορούσαν να μην αποτυπωθούν και στην ψυχοσύνθεση των ελλήνων. Ειδικοί επιστήμονες καταγράφουν για πρώτη φορά τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης αλλά και τάσεων αυτοκτονίας στον ελληνικό πληθυσμό. Τα στοιχεία-σοκ παραδέχεται και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφού καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση στις αυτοκτονίες στη χώρα μας, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία ...
αγγίζει το 40%!


Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα κατατασσόταν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως (λιγότερες από 6.5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2010). Ωστόσο μετά την έναρξη της κρίσης είναι πολύ πιθανό τα δεδομένα αυτά να αλλάξουν.
Εκτός αυτού όμως οι ψυχίατροι καταγράφουν και δραματική αύξηση των κρίσεων πανικού καθώς και των ήπιων ψυχικών διαταραχών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μέσα στις επιπτώσεις είναι φυσικά η κατάθλιψη και η δυσφορία από τα σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.
Για του λόγου του αληθές, η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) μετρά έξαρση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, λόγω τρόικας.

Οι περισσότεροι που τηλεφωνούν για βοήθεια εκφράζουν άγχος για το μέλλον, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών, αδυναμία ανταπόκρισης σε οικονομικές υποχρεώσεις, εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια, αδυναμία εύρεσης εργασίας ή ανεργία. Μάλιστα έξι στους 10 που απευθύνθηκαν για στήριξη στην τηλεφωνική γραμμή δήλωσαν ότι δεν έχουν δουλειά ενώ αιτία για το 17,7% αυτών που δεν μπορούν να βρουν είναι η γενικότερη ανεργία που υπάρχει στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κρίσης χτυπούν περισσότερο τις παραγωγικές ηλικίες (36-50 ετών). Άτομα δηλαδή στα οποία στηρίζεται ο κοινωνικός ιστός της χώρας. Όμως και οι νεώτεροι (21-35 ετών) δεν περνούν την κρίση αλώβητα καθώς βλέπουν με έντονο άγχος και στρες την έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών και το «αύριο» στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας είναι το γεγονός ότι στη Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη ( 210–6515600 ), τηλεφώνησαν από την έναρξη λειτουργίας της (Μάιος 2008) έως και τον Ιούνιο του 2011, 7526 άνθρωποι.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που συνελέγησαν, το 64,4% των ατόμων που κάλεσαν είναι γυναίκες, το 37,3% ηλικίας 21-35 ετών, το 46,7% απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 61,6% είναι κάτοικοι Αττικής και έγγαμοι 43,4%.

Ίσως γι αυτό και το υπουργείο Υγείας, βλέποντας τη «λαίλαπα» που έρχεται, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα δίκτυο συμπαράστασης στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών. Ένα δίκτυο που θα αποτελείται από εθελοντές που θα εργάζονται σε διάφορους τομείς όπως εφορίες, εκκλησίες, δημόσιες αρχές, αστυνομία, δημόσιους οργανισμούς, εκπαίδευση κ.λ.π. και θα καλούνται να αναγνωρίζουν ποιοι συμπολίτες μας φέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και είναι πιθανό να αυτοκτονήσουν.