Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Αγανακτισμένοι Δράμας»: Αλληλέγγυοι στον αγώνα των χαλυβουργών

Την Κυριακή στις 11 το πρωί μπροστά στην είσοδο της Ονειρούπολης στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγωνα των χαλυβουργων και δηλωνουμε οτι δε θα σκυψουμε το κεφαλι. Στην Κυριακάτικη Δράση συμμετέχουν η Συνέλευση Δραμινών Πολιτών και το Εργατικό Κέντρο Δράμας.
Έτσι κι εμείς, σαν Συνέλευση Δραμινών Πολιτών, αποφασίσαμε να εκφράσουμε την συμπαράσταση μας, με μια δράση αλληλεγγύης για να στηρίξουμε τον αγώνα των απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας, μαζεύοντας χρήματα για να κατατεθούν στον λογαριασμό ενίσχυσης: Εθνική Τράπεζα: 200/623301-52.
«Συνάδελφοι εργάτες, ακούστε τη φωνή των χαλυβουργών. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας. Απεργούμε σαν μια γροθιά από τις 31 Οκτώβρη. Διαλέξαμε το δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας. Υπερασπίζουμε το ψωμί και το μέλλον των παιδιών μας. Δε γυρνάμε για δουλειά μέσα στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ. Απαιτούμε να επιστρέψουν στη δουλειά οι απολυμένοι συνάδελφοί μας. Νικήσαμε το φόβο, τους εκβιασμούς, την απειλή της πείνας. Κατεβήκαμε σε απεργία. Είμαστε όρθιοι. Είμαστε ήδη νικητές. Οι βιομήχανοι στα γύρω εργοστάσια περίμεναν να έχουμε κουραστεί, να έχουμε πάει για δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι. Αποδείξαμε ότι οι εργάτες έχουν αστείρευτη δύναμη. Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι μια μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη;».
Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ Ασπροπύργου
Η Ελληνική Χαλυβουργία, επιχείρηση παραγωγής σιδήρου, ιδιοκτησίας του βιομήχανου Μάνεση, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κερδοφορίας στον βιομηχανικό κλάδο της χώρας, με αυξανόμενα κέρδη κάθε χρόνο.
Αυτά τα κέρδη οφείλονται στους εργάτες που μετράνε ήδη έναν νεκρό συνάδελφο από πέρυσι, σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, με καθημερινά ατυχήματα, εγκαύματα και σοβαρούς τραυματισμούς.
Από την 31η Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας απεργούν, καθώς η Γενική Συνέλευση των εργατών, ομόφωνα αποφάσισε πως δε θα δεχτούν μείωση αποδοχών 40%, απλήρωτες υπερωρίες και αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Οι απεργοί μετράνε ήδη 50 απολυμένους συναδέλφους απ’ την τρομοκρατική εργοδοσία που απειλεί με άλλες 180 απολύσεις και διεκδικούν με απεργία διαρκείας, την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, στήνοντας ένα οδόφραγμα απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα της εξαθλίωσης και της υποταγής που πάνε να επιβάλουν τα αφεντικά μετατρέποντας τους εργαζόμενους, ουσιαστικά σε σκλάβους.
Ο αγώνας των απεργών μάς αφορά όλους, μιας και η Ελληνική Χαλυβουργία είναι η πρώτη βιομηχανία στη χώρα που επιχειρεί την αλλαγή της εργασιακής σύμβασης, (εκ περιτροπής εργασία, 5ωρο, ωρομίσθιο, ελαστικές σχέσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων) και αν αυτό επιτραπεί, θα ανοίξει ο δρόμος για να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους.
Φυσικά όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, τόσο τα ΜΜΕ όσο και οι εργατοπατέρες συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, στάθηκαν στο πλευρό των αφεντικών κατασυκοφαντώντας τον σκληρό αγώνα των εργατών, οι πρώτοι αρνούμενοι να αναδείξουν το γεγονός, ενώ οι δεύτεροι προσπαθώντας να διαιρέσουν τους απεργούς παροτρύνοντάς τους να συνθηκολογήσουν και να υποταχθούν.
Παρόλα αυτά, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από εργαζόμενους κι άνεργους πολίτες από όλη τη χώρα, σωματεία βάσης, κοινωνικοί χώροι, στέκια, συνελεύσεις γειτονιάς, κινήματα αντίστασης, προσπαθούν να στηρίξουν τους απεργούς, συνεισφέροντας τρόφιμα και χρήματα για το απεργιακό ταμείο, είτε με εράνους, είτε οργανώνοντας συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης και επισκέπτονται το εργοστάσιο για να εμψυχώσουν τους απεργούς και να τους δώσουν κουράγιο, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως όλοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε.

1 σχόλια:

diadromesdra είπε...

Πολύ καλή προσπάθεια και αξίζει επαίνου,όμως ήταν μόνο για τους απεργούς της χαλυβουργικής; Εδώ στη Δράμα δεν έχουμε ανέργους;δεν υπάρχουν οικογένειες που πεινάνε και δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι;κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ της Δράμας μήπως λέω μήπως πρώτα πρέπει να κοιτάζουμε το σπίτι μας και μετά τους άλλους;