Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΡΕΛΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

Ξέρουμε ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η περιοχή μας ,η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και το ΑΕΠ. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζει στην ανέχεια. Η φτώχεια εξαπλώνεται και βαθαίνει. Η εξαθλίωση κάνει εμφανή τα σημάδια της. Στην ύπαιθρο κυριαρχεί η ερήμωση και εγκατάλειψη. Τα χωριά μας αργοπεθαίνουν. Οι πόλεις μας μαραζώνουν. Για όλα αυτά και πολλά άλλα ευθύνεται η πολιτική που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις σας και της Ν.Δ.
Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από τα λεφτά του λαού μέσω των αναπτυξιακών νόμων και άλλων «επιχειρησιακών» προγραμμάτων έκλεισαν (Λαναράς, ΘΡΑΚΗ Α.Ε., Κεραμοποιεία ΚΟΘΑΛΗ, ΔΕΛΦΙΝΙ, GROUPAL, κ.ά.) ή έφυγαν ξαναεπιδοτούμενες από διάφορα προγράμματα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Δημόσιες και Συνεταιριστικές επιχειρήσεις (όπως Βιομηχανία Ζάχαρης Ξάνθης, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ) έκλεισαν με αποτέλεσμα εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας ή ξεπουλήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο (ΒΦΛ, Ροδόπη).

Χθές δε ακούσαμε από τον κ. Παπακωσταντίνου ότι άμεσα θα βγούν στο σφυρί, δηλαδή θα ξεπουληθούνε οι Βιομηχανία Ζάχαρης, και η ΣΕΚΑΠ.

Αυτά είναι αποτέλεσμα του βασικού νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης και του υπέρτατου νόμου του κεφαλαίου, που είναι το κέρδος. Γιατί επενδύουν σε εκείνους τους χώρους, τους κλάδους, τα προϊόντα που μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

Σημαντικά έργα υποδομών και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες στο όνομα της μη επιλεξιμότητας όπως:

Ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων στην κοιλάδα των ποταμών Έβρου, Ερυθροπόταμου, στην περιοχή της Ελευθερούπολης και της Τούζλας, στον ορεινό όγκο της Ξάνθης και της Ροδόπης, η διευθέτηση του Χειμάρρου Καλλιφύτου. Η κατασκευή φραγμάτων όπως στον Έβρου του Μεγάλου Δερείου και Ασπρονερίου, στη Ροδόπη Ιασίου και Συμβόλου.

Η κατασκευή και η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων Ορμενίου – Αλεξ/πολης, Νυμφαίας – Κομοτηνής, Εξοχής – Δράμας – Καβάλας, ο άξονας Δράμας – Αμφίπολης και το οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται νέο χαράτσι για τον λαό μας με τα δεκατέσσερα διόδια που θα μπουν στην Εγνατία Οδό

Αντί για την προστασία του Ορυκτού πλούτου της Περιοχής μας όπως Χρυσός, Λιγνίτης, Μάρμαρα Δράμας, Καβάλα, κοιτάσματα πετρελαίου κ.ά. ξεπουλιούνται στις πολυεθνικές εταιρίες με σοβαρούς κινδύνους για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού μας.

Όπως με το χρυσό που με αφορμή την οικονομική κρίση και την ανεργία σχεδιάζετε την εξόρυξή του κόντρα στη θέληση και τις αποφάσεις του λαού της περιοχής. Σας καλούμε να πάρετε θέση.

Η κυβέρνηση σας και της ΝΔ είναι υπεύθυνες για το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου που ξεπουλήθηκε ολόκληρη η περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας

Η εφαρμογή της πολτικής της Ε.Ε. μέσω της ΚΑΠ και του ΠΟΕ που συναποφασίστηκε στα αντίστοιχα όργανα και εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις, έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή βασικών καλλιεργειών στην περιοχή μας όπως καπνός, τεύτλα, βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, κτηνοτροφία κ.α. με αποτέλεσμα: - Tην συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής,

- Tην πτώση των τιμών παραγωγού σε εξευτελιστικά επίπεδα (το κατσικάκι φεύγει από τον παραγωγό 3,5 ευρώ το κιλό και ο λαός το αγοράζει 9-11 ευρώ το κιλό).- Tην καταστροφή και το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.

- Tην παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου.

- Tην αύξηση των ελλειμμάτων (το έλλειμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου ξεπέρασε τα 3 δις ευρώ).

- Τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας.

Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και σ' αυτό συνέβαλε και η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που αύξησε τον συντελεστή του ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα, την αύξηση εισφορών στον κλάδο ασφάλισης του ΟΓΑ, και του ΕΛΓΑ κλπ., αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καλλιεργητικά μέσα (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ.) από τα μονοπώλια.

Όσο ακολουθείται η πολιτική του ευρωμονόδρομου κανένα «καλάθι» δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να αναστραφεί προς το καλύτερο, όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Αντίθετα, θα χειροτερεύσει άμεσα ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του «ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ» και του μνημονίου. Από το 2013 και μετά θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, με την μείωση των επιδοτήσεων κατά 40% περίπου, τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις των «ανενεργών αγροτών» δηλαδή την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, όπως και τον αποκλεισμό τους από τους Συνεταιρισμούς με το νέο Νομοσχέδιο, ενώ επίσης το μνημόνιο και οι επικαιροποιήσεις του θα συμβάλουν ώστε το σκηνικό να γίνεται όλο και χειρότερο σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Μ΄αυτές τις συνθήκες οι αγροκτηνοτρόφοι δεν αντέχουν και δεν μπορούν να παράγουν και δεν τους «σηκώνει» κανένα καλάθι. Οσο δε λαμβάνονται μέτρα :

- Για εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα,

- Για μείωση του κόστους παραγωγής,

- Για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές,

- Για αναβάθμιση ζωής στην ύπαιθρο, με δημόσια υγεία – πρόνοια, παιδεία, πολιτιστική και αθλητική δημιουργία,

- Έργα υποδομής που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Κανένα αγροτικό καλάθι ανά Περιφέρεια δεν πρόκειται να δώσει ούτε την ελπίδα, ούτε τη λύση. Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους μεγαλεμπόρους, τους μεταποιητές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες παραγωγούς.

Όμως ο λαός μας ενδιαφέρεται να έχει φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα και οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να τα εξασφαλίσουν, με άλλο όμως τρόπο οργάνωσης της παραγωγής που συμφέρει τους εργαζόμενους και την αγροτιά. Όλος ο λαός ενδιαφέρεται να υπάρχουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι για να μην ερημώνουν τα χωριά και να «νεκρώνει» η ύπαιθρος. Όλος ο λαός ενδιαφέρεται να μη μεγαλώνουν κι άλλο οι «ουρές της ανεργίας» στις πόλεις, από ξεκληρισμένους μικρομεσαίους αγρότες.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, θ' αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία. Μόνο στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της υπαίθρου με προστασία του περιβάλλοντος.