Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΧΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ...

Η Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δήμου Δράμας πιστή στις προεκλογικές της προτάσεις παρουσιάζει στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση της για την ανάπλαση του παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου (ΚΙΧΝΕ) σε κέντρο αποκατάστασης και φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων.Η σημερινή πραγματικότητα έχει δημιουργήσει νέες αναγκαιότητες οι οποίες απαιτούν άμεσες λύσεις. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωση μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού και ειδικότερα των ασθενέστερων ομάδων και των ηλικιωμένων. Από την άλλη η δημογραφική γήρανση στη χώρα μας είναι μεγάλη και βλέπουμε ότι η πληθυσμιακή πυραμίδα μεγαλώνει στην κορυφή και όχι στη βάση της.Παράλληλα με τα παραπάνω παρατηρούμε στην ελληνική κοινωνία μια μεταβολή στον κοινωνικό της ιστό, η παραδοσιακή εκτεταμένη οικογένεια έχει εκλείψει και τη θέση της έχει πάρει η πυρηνική με συνέπεια οι ηλικιωμένοι να ζουν μόνοι τους, με μοναδικό εισόδημα τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ και με τις ανάγκες για διαβίωση και περίθαλψη ολοένα αυξανόμενες.
Η κατάσταση για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας γίνεται δραματικότερη όταν πια δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν ή μετά από κάποια σοβαρή ασθένεια (εγκεφαλικά επεισόδια, γεροντική άνοια, σοβαρά ορθοπαιδικά προβλήματα).Τότε χρειάζονται βοήθεια ή ειδικά κέντρα αποκατάστασης τα οποία δυστυχώς είναι σχεδόν ανύπαρκτα
.Αντίθετα τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης και αυτά που φιλοξενούν ηλικιωμένους ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια. Στην περιοχή μας και σε μια απόσταση 40 χιλιομέτρων υπάρχουν δύο κέντρα αποκατάστασης και άλλα δύο γηροκομεία. Επίσης άλλα δύο χτίζονται και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμα προς λειτουργία. Εννοείται πως το κόστος σ’αυτά είναι τεράστιο και οι θέσεις που προσφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία ελάχιστες.Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας ,το μοναδικό δημόσιο ίδρυμα στο νομό σαφώς και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και η αναμονή για ένα κρεβάτι μπορεί να ξεπεράσει και τους πέντε μήνες.Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλύψει αυτό το κενό προς όφελος των δημοτών του. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν άδεια κτίρια έτοιμα να καταρρεύσουν και να μην αξιοποιούνται εδώ και τόσα χρόνια χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική και λογική εξήγηση γι αυτό.Δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς το κόστος γιατί η εμπειρία μας λέει πως έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα σε έργα τα οποία δεν χρησίμεψαν στον δραμινό λαό.Προτείνουμε την αξιοποίηση του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου και την δημιουργία ενός ιδρύματος το οποίο θα έχει διττή χρησιμότητα. Μια πτέρυγα η οποία θα λειτουργεί ως κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας και μια δεύτερη πτέρυγα ως χώρος φιλοξενίας μοναχικών ηλικιωμένων. Ο χώρος ο οποίος βρίσκεται το ΚΙΧΝΕ είναι ιδανικός για τη δημιουργία τέτοιου είδους ιδρύματος. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να κάνουν τη μελέτη αναπαλαίωσης του κτιρίου και ο Δήμος μπορεί να αναζητήσει και να βρει χρήματα μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.Ως δημοτική παράταξη καταθέτουμε την πρότασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στους πολίτες του Δήμου και πιστεύουμε πως είναι εφικτή η άμεση υλοποίηση της.Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και περιμένουμε από τον καινούργιο δήμαρχο του δήμου μας να προχωρήσει στην πραγματοποίηση της πρότασής μας.