Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

Εδώ και χρόνια η ανανεωτική - δημοκρατική αριστερά διεκδικούσε:

• ακόμη μεγαλύτερους και ισχυρότερους Δήμους, ως μία αναγκαία και ικανή προϋπόθεση επίλυσης χρόνιων προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών. Την ίδια ώρα Δήμαρχοι, Νομάρχες και Βουλευτές της Ν. Δ. κορόιδευαν τους πολίτες υποσχόμενοι ανεξαρτητοποίηση του Βώλακα και του Δοξάτου και δήλωναν υποκριτικά πως στη Δράμα δεν έχουμε ανάγκη από δεύτερο Καποδίστρια
• Ουσιαστική αποκέντρωση με αιρετά περιφερειακά όργανα - β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης ως απαραίτητο όρο ανάπτυξης της περιφέρειας. Την ίδια ώρα εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στο νομό μας αντιδρούσαν υπερασπιζόμενοι τον ήδη ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και το Σύνταγμα θεσμό της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η κεντρική Διοίκηση με τον Καλλικράτη προχωρά σε ακόμη μεγαλύτερους Δήμους και θέσπιση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Δεν τόλμησε όμως να προχωρήσει σε ουσιαστική αποκέντρωση και να εξοπλίσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικούς πόρους και αρμοδιότητες για να ανταποκριθεί στο σπουδαίο έργο που καλείται να επιτελέσει στο σημερινό πολυσύνθετο οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο.
Καλούνται σήμερα όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Δράμας να τοποθετηθούν απέναντι στις νέες προκλήσεις που διαγράφουν αφενός μεν οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις (οικονομική – πολιτική - οικολογική κρίση), αφετέρου δε το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έχουμε απόλυτη ανάγκη από μία Τ. Α. που δεν θα διστάσει:
• να καταγγείλει λάθη και παραλείψεις όσων κυβέρνησαν για χρόνια την Ελλάδα και τη Δράμα και ευθύνονται για τη σημερινή μας κατάσταση
• να διεκδικήσει αγωνιστικά πόρους και αρμοδιότητες για να πάψει η Τ.Α. να είναι ο φτωχός συγγενής και να απαλλαγεί από το μακρύ χέρι της Κεντρικής Κυβέρνησης
• να αντιπαλέψει τους κατάπτυστους όρους του μνημονίου, που στραγγαλίζουν την οικονομία και διαλύουν την κοινωνία
Απαιτείται μία Δημοτική Αρχή που θα λειτουργεί με γνώμονα:
• τη συλλογική προσπάθεια και τη δημοκρατική λειτουργία
• την προστασία του δημόσιου χώρου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος κόντρα σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα
• την προστασία των κοινωνικών και λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων
• εχθρό του λαϊκισμού και της αδιαφάνειας, του συγκεντρωτισμού και του δημορχοκεντρικού μοντέλου εξουσίας
Έχουμε ανάγκη από μία τοπική εξουσία κοντά στον Πολίτη, με αρμοδιότητες και πόρους στα τοπικά συμβούλια, ένα Δήμο που θα αγωνιστεί για εκλογή των αιρετών οργάνων της Τ.Α. με το δημοκρατικό σύστημα της απλής αναλογικής, για την επίτευξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, που οι δράσεις του θα χαρακτηρίζονται από οικολογικές ευαισθησίες και αποτελεσματικότητα.
Πιστεύουμε ότι στα πλαίσια όσων προαναφέρθηκαν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας, που αντιτίθενται στο πολύχρονο πολιτικό-αυτοδιοικητικό κατεστημένο της Δράμας, να επιδιώξουν συνεργασία και να πετύχουν την αλλαγή στο Δήμο μας.
Καλούμε τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΖΩΗ» (Κ. ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ), «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» (Κ. ΣΟΥΤΟΣ), «ΠΡΩΤΑ Η ΔΡΑΜΑ» (Α. ΤΕΡΖΗΣ), «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΜΗΤΡΟΥ), «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» (Α. ΣΠΥΡΙΔΗΣ) και τις πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ), σε κοινή σύσκεψη για να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης δυνατής συνεργασίας στο Δήμο Δράμας.
Η Προσωρινή Πολιτική Επιτροπή Δράμας της Δημοκρατικής Αριστεράς θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες συναντήσεις με τις προαναφερόμενες αυτοδιοικητικές και πολιτικές δυνάμεις με σκοπό την πραγματοποίηση αυτής της κοινής σύσκεψης.