Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

-Δραματική αλλαγή στα δεδομένα από το τέλος Ιουνίου όταν αποφασίστηκε η αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΣΕΚΑΠ. “Πολύ νερό κύλισε στ’ αυλάκι” της οικονομικής ζωής που καθορίζει το ΖΕΙΝ και ενίοτε το ΕΥ ΖΕΙΝ της εταιρείας ή τουλάχιστον ορισμένων εξ’ αυτής..Το όχι της ΣΕΚΕ στο οικονομικό σχέδιο, που πρωτίστως εξυπηρετούσε την ΑΤΕ και είναι δεδηλωμένο, δεν άφησε πολλά περιθώρια για την εφαρμογή του προσμετρώντας το “Μάννα έξ ουρανού” που προήλθε από τις ραγδαίες εξελίξεις...

 ....στον τραπεζικό τομέα, με τις ανάλογες δηλώσεις από τον πρόεδρο του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα. Δηλώσεις και προθέσεις που απ’ ότι φαίνετε αξιολογήθηκαν και υιοθετήθηκαν από την διοίκηση της ΣΕΚΕ, δίνοντας τον σοβαρό λόγο που χρειάζονταν για το “ΟΧΙ” στην ΑΤΕ.

Δευτερευόντως συζητείτε η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ έχοντας όμως στον νού των ολίγων, παλαιότερα πολιτικά και κομματικά παιχνίδια εξουσίας και επικυριαρχίας, η εκδοχή αυτή απλώς… συζητείτε. Εκτίμηση που έως τώρα κανείς δεν απέρριψε κατηγορηματικά αλλά προκάλεσε …ευφορία εκφράσεων…
Χαρακτηριστικό του κλίματος που γενικότερα επικρατεί με δεδομένο τις ραγδαίες και πολυεπίπεδες εξελίξεις αλλά και το πιεστικό του χρόνου που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που κοστίζουν χρήμα πολύ, η συνομιλία του μέλους του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ κου Αχιλέα Καραγκιοζόπουλου στον Ξάνθη FM100 το πρωί της Παρασκευής 30/7 ένα 24ωρο αφού έληξε η γ.σ. και πάρθικαν αποφάσεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της καπνοβιομηχανίας και των 240 περίπου εργαζομένων σ’ αυτήν.
»…οι αποφάσεις που πήραμε χθες ήταν η τυπική έγκριση του ισολογισμού του 2009 και σαφώς η πρόταση της ΑΤΕ για μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών και για αύξηση παράλληλα του μετοχικού κεφαλαίου κατά πέντε εκατομμύρια. Η διαδικασία αυτή δεν πέρασε διότι η ΣΕΚΕ έχοντας το 1/3 και την καταστατική μειοψηφία που της δίνει το δικαίωμα να μπλοκάρει τις αποφάσεις, είπε ότι θα συνηγορούσε σε μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εάν προηγουμένως λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από την στιγμή που στον “αέρα”, κατά την άποψη της ΣΕΚΕ, κυκλοφορεί η είδηση, η ιδέα ότι η τράπεζα θέλει να πουλήσει, να μεταβιβάσει τις μετοχές της στην ΣΕΚΑΠ, να τελειώσει αυτή η διαδικασία και μετά αμέσως να μπούμε σε μια άλλη φάση εξυγίανσης της εταιρείας με μια λογική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και με την είσοδο νέων κεφαλαίων κίνησης στο ταμείο της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα ήθελε να υποβαθμίσει τις μετοχές, να μειώσει δηλαδή την ονομαστική αξία των μετοχών να τινάξει στον αέρα την ΣΕΚΕ, διότι γράφοντας ζημιές η ΣΕΚΕ από αυτή την μείωση θα είχε οικονομικά προβλήματα στην ρευστότητα της και την βιωσιμότητα της και το δεύτερο να αυξήσουμε πέντε εκατομμύριο το μετοχικό κεφάλαιο, εκ των οποίων η ΣΕΚΕ θα έβαζε το ζεστό χρήμα, ενώ η τράπεζα θα συμψήφιζε τις απαιτήσεις της που έχει από τους δανεισμούς που έχει κάνει. Γι’ αυτό η ΣΕΚΕ πολύ σωστά είπε σε αυτή τη φάση, “λέω όχι, να λύσουμε το ιδιοκτησιακό, να δούμε τι θα γίνει με την παραμονή ή όχι της Αγροτικής Τράπεζας στην ΣΕΚΑΠ και στη συνέχεια εδώ είμαστε, να βάλουμε πλάτη να το συζητήσουμε”.
Δεν σας κρύβω ότι κάποιες κουβέντες έχουνε γίνει μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΕΚΕ διότι είμαστε άνθρωποι που ενδιαφερόμαστε για τα κοινά, μας προβληματίζει η βιωσιμότητα του εργοστασίου, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, πιστεύουμε στην προσφορά της ΣΕΚΑΠ στην τοπική και εθνική κοινωνία και δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Κάποιοι θέλουν να μας πουν ότι ονειρευόμαστε να ξεπουλήσουμε την ΣΕΚΑΠ σε τράπεζα τουρκικών συμφερόντων, για όνομα του θεού, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στόχος μας είναι η επιβίωση της εταιρείας η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η προσφορά στην τοπική και εθνική οικονομία, βεβαίως, εφόσον η τράπεζα θέλει να αποχωρήσει εδώ είμαστε, το συνεταιριστικό κίνημα είναι παρόν να υλοποιήσει την πάγια και διαχρονική θέση του, να παραμείνει η ΣΕΚΑΠ υπό πραγματικό συνεταιριστικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτές είναι οι θέσεις μας και αυτά αποφασίσαμε χθες (Πέμπτη 29 Ιουλίου).»
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο κος Καραγκιοζόπουλος διευκρινίζει: « Κοιτάξτε πάγια θέση μας ήταν ότι τα μεγάλα συνεταιριστικά εργοστάσια που χτίστηκαν εδώ και δεκαετίες με το υστέρημα των συνεταιρισμένων αγροτών και των συνεταιρισμών πρέπει να μείνουν κάτω από ένα συνεταιριστικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και να μην μεταβιβαστούν να μην πουληθούν στους ιδιώτες, χωρίς εγώ να είμαι κατά της ιδιωτικής οικονομίας, άλλωστε ξέρετε τις πολιτικές μου απόψεις. ‘όταν λοιπόν μπήκε θέμα ξανά ότι η ΑΤΕ πιεζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τρόικα ή από τα οικονομικά της γενικότερα προβλήματα που έχει, προτίθεται να μεταβιβάσει, μπήκαμε στην κουβέντα, στη λογική ότι θέλουμε να παραμείνει το συνεταιριστικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν είμαστε ούτε υπέρ του ξεπουλήματος, ούτε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΣΕΚΑΠ. Σήμερα βεβαίως η ΣΕΚΑΠ δεν είναι συνεταιριστική με την έννοια ότι το 50+1% των μετοχών της δεν το κατέχουν συνεταιριστικές οργανώσεις του νόμου 2810/2000 περί συνεταιρισμών από αυτήν την άποψη λοιπόν η ΠΑΣΕΓΕΣ ως κορυφαία οργάνωση που εκπροσωπεί το σύνολο των συναιτερισμένων αγροτών και των ενώσεων συνεταιρισμών διότι μέλη μας είναι οι ενώσεις συνεταιρισμών και οι συνεταιριστικές εταιρίες και οι κοινοπραξίες που είναι πράγματι μέλη μας τυπικά και ουσιαστικά, ενδιαφερθήκαμε για την πορεία αυτήν της συνεταιριστικής επιχείρησης γιατί πολλοί μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ είναι ενώσεις συνεταιρισμών έτσι λοιπόν μπήκαμε στην κουβέντα. Η μεν τράπεζα σε μας είπε άλλα πράγματα και χθες έκπληκτος στην κυριολεξία άκουσα από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων και την διοίκηση του ενός εκ των δύο σωματείων των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ ότι η ΑΤΕ δεν πρόκειται να πουλήσει, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει, δεν πρόκειται να αποχωρήσει. Αυτό μας προξένησε ιδιαίτερη κατάπληξη δεδομένου ότι σε μας άλλα λένε και στους εργαζόμενους άλλα λένε. Υπάρχουν συνεπώς δύο γραμμές έτσι όπως παρουσιάστηκε το θέμα, διαφορετικά πράγματα σε μας τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και διαφορετικά πράγματα στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Μακάρι να μην πουλήσει η τράπεζα αν είναι αυτό το συμφέρων της εταιρείας και το συμφέρων της περιοχής γενικότερα, μακάρι να μείνει η ΑΤΕ και μακάρι να συνεχίσει να χρηματοδοτεί όμως όπως ξέρετε εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι της σημερινής κατάστασης ή ΑΤΕ χρηματοδοτεί την ΣΕΚΑΠ όπως και μια σειρά άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων όχι με τραπεζικά κριτήρια αλλά με πολιτικά κριτήρια κρίνοντας το συμφέρων της ελληνικής οικονομίας κ.τ.λ..» akritasmedia