Κίνηση “ματ” από την τράπεζα Πειραιώς, ανατρέπει τα πάντα γύρω από το μέλλον της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Ενώπιον του ουσιώδους διλήμματος αναφορικά με τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει βρίσκεται πλέον η νέα διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, υπό τον Δημήτρη Πράτσο, μετά και την ανατροπή που προκαλεί σε όλα τα δεδομένα γύρω από τη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία είναι και ο μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ.
Τίθεται έτσι το δίλημμα αν η διοίκηση της τελευταίας θα επιλέξει ή όχι τον δρόμο της “αρετής”, ο οποίος προϋποθέτει την πλήρη εναρμόνισή της με το νέο καθεστώς που φαίνεται να διαμορφώνεται το οποίο σημαίνει την παρακολούθηση μιας σταθεροποιητικής πολιτικής στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού της καθώς και μιας επιθετικής εμπορικής πολιτικής, σε ένα δυσμενές για το κλάδο φορολογικό περιβάλλον που επιβάλει η Κυβέρνηση και αναγκαστικά ακολουθούν οι εγχώριες καπνοβιομηχανίες απορροφώντας την έως τώρα συμπληρωματική φορολογία και κατά συνέπεια συρρικνώνοντας τα όποια εναπομείναντα κέρδη τους. Η ΣΕΚΑΠ θα πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που της αναλογεί σε εθνικό επίπεδο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για εξορθολογισμό των εκτός παραγωγής εξόδων της και έμπρακτη στήριξη τόσο των σημάτων της, όσο και του ονόματός της, τόσο προς την εγχώρια όσο και προς την βαλκανική αγορά, στις οποίες και κυρίως δραστηριοποιείται. Άλλωστε προσμετράτε σαφώς στα θετικά της ΣΕΚΑΠ η ύπαρξη, πρωτίστως, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και δευτερευόντως η πρόσφατη προμήθεια ενός από τους πλέον σύγχρονους μηχανολογικούς εξοπλισμούς στον κλάδο. Από την άλλη, τα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας θα πρέπει να παραμεριστούν, αν όχι να παραγκωνιστούν εντελώς, όχι μόνο για το καλό των εργαζομένων και της επιχείρησης αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή που προσδοκά αυτό κατ’ ελάχιστο, από την εργασιακή λαίλαπα που την σαρώνει εδώ και πολλούς μήνες…
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ενώ πάντως είχαν αρχίσει να “φουντώνουν” και πάλι οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων αλλά και των στελεχών της ΣΕΚΑΠ, μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της διοίκησης της ΑΤΕ και του διοικητή της, κ. Πανταλάκη, να προτείνει συνέχιση της χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης για την νέα περίοδο, της πρώτης, με το εξοντωτικό επιτόκιο της τάξης του 10,7% και ενώ ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση των εργαζομένων με κατάληψη του τοπικού υποκαταστήματος της ΑΤΕ στην Ξάνθη με παράλληλη εξαπόλυση “μύδρων” και αφορισμών από τους τελευταίους προς την διοίκηση της ΑΤΕ για την προφανώς εχθρική στάση της απέναντι στην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, ξαφνικά άλλαξαν όλα χωρίς κανείς να το περιμένει. Ο λόγος ήταν η πρόταση – βόμβα που έγινε την Πέμπτη 15 Ιουλίου, από τον διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, προς την κυβέρνηση για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας, που αντιστοιχεί στο 77,31%, καθώς και μειοψηφικού πακέτου ύψους 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έναντι του ποσού των 701 εκατομμυρίων ευρώ. Μία πρόταση η οποία άλλαξε άρδην το σκηνικό σε ότι αφορά την ΣΕΚΑΠ, και τις δρομολογημένες από την ΑΤΕ μεθοδεύσεις για απομείωση της αξίας της μετοχής της καπνοβιομηχανίας, αναστέλλοντας κάθε νόημα τόσο στις αντιδράσεις των εργαζομένων σε αυτήν, όσο και της συμπαράστασης που έσπευσαν να παρέχουν στις κινητοποιήσεις τους οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, στην έκτακτη συγκέντρωση των δύο σωματείων εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες νωρίτερα. Επίσης η ανατροπή αυτή φαίνεται πλέον να στρέφει την εκφρασμένη δημόσια αγωνία τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και αρκετών στελεχών της που την εξέφρασαν δημόσια, όπως ο Νίκος Παπαβασιλείου και ο Χρίστος Πούλιος, προς την σημερινή διοίκηση και κατ επέκταση προς την ΑΤΕ και την Οικονομική Πολιτική της κυβέρνησης που θέλει να βρεί γρήγορους τρόπους και δρόμους στις αποκρατικοποιήσεις και την εξεύρεση “ζεστού χρήματος” από αυτές. Πολιτικές κινήσεις τις οποίες κλήθηκαν να εφαρμόσουν κατά περίπτωση ανώτερα κομματικά στελέχη που πλαισιώνουν αντίστοιχες θέσεις όπως αυτή του κου Πανταλάκη. Η ΣΕΚΑΠ έχει την περίοδο αυτή ίσως την μοναδική ευκαιρία να απεμπλακεί από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό τον οποίο υφίστατο από ιδρύσεώς της σχεδόν και να προχωρήσει πλέον με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προς ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που προδιαγραφόταν γι’ αυτήν στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε. Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να συντείνουν και οι δηλώσεις του κ. Σάλλα, ο οποίος έκανε σαφείς και ξεχωριστές αναφορές στις μη τραπεζικές θυγατρικές της ΑΤΕ, όπως η ΕΛΒΙΖ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η “Δωδώνη” και φυσικά η ΣΕΚΑΠ, με τις οποίες έθετε στις διοικήσεις τους όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για την επιβίωσή τους, χωρίς να υπάρξει καμία απόλυση από το υφιστάμενο παραγωγικό προσωπικό.
Δημήτρης ΠΡΑΤΣΟΣ: “ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ”
Στο κλίμα πάντως που διαμορφώνεται φαίνεται πάντως να βρίσκονται και οι δηλώσεις του προέδρου της ΣΕΚΑΠ Δημήτρη Πράτσου, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή “Σχολιάζοντας την καθημερινότητα”, από την συχνότητα του “Ξάνθη FM 100”, και στον Βαγγέλη Βασιλειάδη, για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την πρόταση της ΑΤΕ για δανειοδότηση της ΣΕΚΑΠ με το εξοντωτικό επιτόκιο του 10,7%, τόνισε ότι “καταρχήν θα πρέπει να πούμε πως η απάντηση της ΑΤΕ στο αίτημά μας για παράταση της χρηματοδότησης, ύψους 35,4 εκατομμυρίων ευρώ, που θέσαμε ήταν να μας βεβαιώσει ότι θα χορηγηθούν 31 εκατομμύρια ευρώ με το επιτόκιο στο 10,7%, το οποίο είναι απαγορευτικό και ανεπίτρεπτο. Πάντως η αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης των μεγάλων πελατών της ΑΤΕ ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σύνολο προϋποθέσεων το οποίο περιλαμβάνει τα ίδια κεφάλαια, τις υποχρεώσεις τους κλπ. Η ΣΕΚΑΠ έχει πλέον αρνητικά κεφάλαια και υψηλό κίνδυνο, γι’ αυτό και το επιτόκιο είναι τόσο ψηλό. Εμείς βέβαια κάναμε το αίτημά μας προς την τράπεζα ώστε όλα αυτά να μην ληφθούν υπόψη για τη χρηματοδότηση. Θα πρέπει επίσης να ξέρουν όλοι ότι στην αξιολόγηση αυτή η ΑΤΕ δεν κάνει διάκριση μεταξύ αυτών που είναι θυγατρικές της εταιρίες ή όχι. Επίσης πρέπει να διασαφηνιστεί ότι αυτά τα αιτήματα, μετά από μία πρώτη αξιολόγηση, περνούν από επιτροπή πριν την οριστικοποίησή τους. Οπότε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του επιτοκίου. Επίσης θα προχωρήσουμε στην κατάθεση του business plan της εταιρείας στους μετόχους με την παράλληλη επισήμανση προς όλους, με σχετικό υπόμνημα, των υποχρεώσεών τους για να βγει η εταιρία από την κρίση αυτή. Διότι τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και πιστεύω προσωπικά πως πρέπει να δοθεί λύση τώρα. Επειδή μάλιστα το χρήμα θα ακριβύνει από το φθινόπωρο, θα πρέπει να κινηθούμε τώρα. Όσο για το επιτόκιο πιστεύω ότι αν αντιμετωπιστούμε καλόπιστα αυτό θα μειωθεί αισθητά”.
Χρήστος ΠΟΥΛΙΟΣ: “ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΣΕΚΑΠ”
Εν μέσω πάντως των έντονων φωνών διαμαρτυρίας, τις οποίες προκάλεσε η απόφαση της ΑΤΕ να συνεχίσει με απαράδεκτα υψηλά επιτόκια την χρηματοδότηση της ΑΤΕ, το στέλεχος της ΣΕΚΑΠ, Χρίστος Πούλιος, ήταν από τους ελάχιστους που επέλεξαν να μιλήσουν με την φωνή της αλήθειας αναφορικά με τα όσα θα πρέπει να γίνουν στην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, ώστε αυτή να παραμείνει βιώσιμη και ζωντανή. Έτσι λοιπόν τόνισε στην συγκέντρωση των εργαζομένων της περασμένης Τρίτης ότι “η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον σε βάρος των ελληνικών καπνοβιομηχανιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού το μερίδιο αγοράς τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν κατείχαν περίπου το 75% της αγοράς τσιγάρων, έχουν πλέον συρρικνωθεί στο 16% όλες μαζί, ένα αποτέλεσμα που οφείλεται στην συνεχή πριμοδότηση του κράτους προς τις πολυεθνικές, οι οποίες μη λογαριάζοντας ζημιές, τις οποίες ισοφαρίζουν με κέρδη σε άλλες χώρες, προσπαθούν να κυριαρχήσουν απόλυτα στην εγχώρια αγορά, ακόμη και κινούμενες με τρόπους και μέσα που εμείς δεν μπορούμε να μεταχειριστούμε χωρίς την αμέριστη στήριξη της ΑΤΕ, η οποία δεν επιτυγχάνεται βέβαια με τέτοια ληστρικά επιτόκια δανεισμού… Η λύση βρίσκεται στον σωστό σχεδιασμό, για την ολοκλήρωση του οποίου εργάζεται τόσο η διοίκηση όσο και τα στελέχη της εταιρείας”.
Οι εξελίξεις στον χώρο, αποκτούν ρυθμούς “χιονοστιβάδας” θέτοντας όλες τις πλευρές σε στάση νευρικής αναμονής προσμετρώντας και αναμένοντας ιδιαίτερα τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης στην έως τώρα μοναδική πρόταση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και για το τι “μέλι γενέσται” στην γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την 29η Ιουλίου που τώρα πια ουσιαστικά αλλάζουν άρδην τα έως τώρα γνωστά …δεδομένα.
akritasmedia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου