Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Πρόβλεψη - σοκ για 1 εκατ. ανέργους το 2011… Ποιος θα δώσει λύσεις; Ποιος πρέπει να πληρώσει;

Εκτίμηση-σοκ για ανεργία στο 20% με 1 εκατομμύριο ανέργους το 2011 διατυπώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με δεδομένη την εφαρμογή του νέου νόμου για τα εργασιακά που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις, οι οποίες καθιστούν ευκολότερες τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με μικρότερες αποζημιώσεις, εφόσον ο εργοδότης προειδοποιήσει εγγράφως τον εργαζόμενο.


Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι το 2011 η ανεργία στη χώρα μας θα αγγίξει το 20%, ποσοστό που θα αποτελέσει το ρεκόρ τις τελευταίας 50ετίας. Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανεργία στην Ελλάδα θα σκαρφαλώσει στο 14,3% και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο 13,2%. Οπως σημειώνει ο κ. Ρομπόλης στα εκτιμώμενα ποσοστά της ανεργίας θα πρέπει να προστεθεί και ένα 6%, το οποίο αποτελεί την εποχική και προσωρινή απασχόληση (καταμετρώνται ως μη άνεργοι) καθώς και τη λανθάνουσα ανεργία (μακροχρόνια άνεργοι που δεν ενδιαφέρονται για εργασία).

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη η ανεργία στη χώρα μας καταγράφει αυξητικές τάσεις με μεγάλα θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Τον περασμένο Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 11,9% έναντι 9,4% τον ίδιο μήνα του 2009 και 11,6% τον Μάρτιο 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 130.101 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009 (αύξηση 27,9%) και κατά 18.256 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (αύξηση 3,2%). Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%). Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,4%.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω δυστυχώς ότι οι άνεργοι θα είναι σε μειονεκτικότερη θέση γιατί σε λίγο οι μισθοί θα είναι όσο και το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα. Και απο όσο δείχνουν τα πράγματα δεν θα έχουμε μόνο προβλήματα ανεργίας αλλά και αποεπένδυσης και ίσως κατάρευση πολλών τραπεζών στην Ελλάδα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον μικροκαταθέτη. Σε αυτή την εκτίμηση βασίζονται και οι κινήσεις συγγχωνεύσεων τραπεζικών οργανισμών το τελαυταίο διάστημα. Παραθέτω το σχόλιο για να αντιληφθούμε όλοι ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και σίγουρα δεν αφορά μόνο τις πολιτικές αποχρώσεις τις εκάστοτε κυβέρνησης. Και σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ανώνυμος είπε...

ENONO TIN FONI MOU MAZI SOU FILE H FILI