Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοβουλιών ξεκίνημα


Σε κοινή συνάντηση δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, με στόχο να διερευνηθούν οι προοπτικές μίας νέας «Κυβερνητικής Αριστεράς», καλεί η Ενωτική Κίνηση και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Χθες, Τρίτη, την πρόσκληση της Ενωτικής Κίνησης (την οποία έχουν συγκροτήσει πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν από το «Κίνημα» τόσο – κυρίως – μετά την υπογραφή του Μνημονίου, όσο όμως και πριν από αυτήν) έλαβαν η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιάννης Δημαράς, ο Βασίλης Οικονόμου (Ελεύθεροι Πολίτες/διάσπαση του Άρματος Πολιτών) και η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων. Μέχρι τη συνάντηση, την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, είναι πιθανό την πρόσκληση να λάβουν και άλλες δυνάμεις της – κατά βάση – εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Χαρακτηριστικά η επιστολή/πρόσκληση της Ενωτικής Κίνησης αναφέρει: «Σε συνέχεια σειράς συναντήσεων και επαφών που είχαμε μαζί σας, πολιτικούς φορείς του ευρύτερου δημοκρατικού, προοδευτικού και αριστερού χώρου, θεωρούμε χρήσιμο και επιβεβλημένο να επιδιώξουμε μία κοινή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι οι ευρύτερες συνθήκες όχι μόνο είναι ευνοϊκές, αλλά επιτάσσουν την προώθηση συνεργασιών. Μια συνεργασία σε προγραμματική βάση, μπορεί να δώσει πολιτική έκφραση στους πολίτες που μαζικά απεγκλωβίζονται από τις συντηρητικές δυνάμεις. Η συνεργασία μας μπορεί να διαμορφώσει όρους ανατροπής και αλλαγής της πολιτικής γεωγραφίας, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην υλοποίηση προοδευτικών αριστερών εναλλακτικών λύσεων και προοπτικά σε μια νέα Κυβερνητική Αριστερά».
Στην ατζέντα της κοινής συνάντησης η Ενωτική Κίνηση προτείνει να περιληφθούν θέματα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και Δημοκρατία στην Ευρώπη, η ΑΟΖ, η αντιμετώπιση χρέους, η παραγωγική ανασυγκρότηση χώρας, η επαναθεμελίωση κοινωνικού κράτους, το κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, η ανεργία νέων, η περιβαλλοντική πολιτική, ο δημόσιος τραπεζικός τομέας και η εξυγίανση τραπεζικού συστήματος, η αναθεώρηση Συντάγματος, η εκλογικός νόμος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Στην επιστολή/πρόσκληση πρώτη επιλογή φαίνεται πως είναι η συγκρότηση ενός μεγάλου αντινεοφιλελεύθερου/αντιμνημονιακού μετώπου από τώρα, πριν δηλαδή από τις επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά, θετικά αντιμετωπίζεται και η μετεκλογική συνεργασία «προοδευτικών, αριστερών και οικολογικών» δυνάμεων μέσα στην επόμενη Βουλή. Όποιος βάλει στοίχημα ότι το ΚΚΕ δεν θα πάει στη συνάντηση είναι βέβαιο ότι θα το κερδίσει. Για όλους τους άλλους τα πράγματα είναι σχετικά δεδομένα, ανεξάρτητα από το αν θα εκπροσωπηθούν στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης: Η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν στην αυτόνομη κάθοδο τους στις εκλογές ώστε να καταγραφούν και να πιάσουν στασίδι στον πολιτικό χάρτη. Ο Δημαράς αλλάζει άποψη με μεγάλη ταχύτητα και είναι δύσκολο να τον πιάσεις. Στην ίδια σχολή ανήκει και ο Οικονόμου. Υποθετικά ο πρώτος είναι πιο κοντά στο αντινεοφιλελεύθερο/αντιμνημονιακό μέτωπο και ο δεύτερος στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της συνεργασίας με την Ενωτική Κίνηση συζητιέται και – όπως είναι λογικό – προκαλεί τριβές, που αφορούν βασικά παρελθοντικές στάσεις και συμπεριφορές ανθρώπων που σήμερα συμμετέχουν στην Ενωτική Κίνηση. Πέρα βέβαια από τις όποιες συζητήσεις και τριβές, ο Κουρουμπλής και σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει και κοινές επερωτήσεις έχει καταθέσει στη Βουλή μαζί με τον Αλέξη τον Τσίπρα. Το θέμα των συνεργασιών αναμένεται να συζητηθεί και στην αποψινή (Τετάρτη) συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στις 7 το απόγευμα στην ΕΔΟΘ.