Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ευ επιχειρείν! 5 Έλληνες επιχειρηματίες επιχειρούν στην Δράμα τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην χώρα στον τομέα της γεωργίας.


Bravo στους 5 Έλληνες επιχειρηματίες (όλοι τους πετυχημένα στελέχη στον κλάδο των τροφίμων), που επιχειρούν στην Δράμα τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην χώρα στον τομέα της γεωργίας.

Σκοπεύουν να παράγουν:


Ελληνική τομάτα όλο το χρόνο!

Οι 5 φιλόδοξοι επενδυτές είναι:

Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita,
Σταύρος Νένδος της Select Αρτοσκευάσματα,
Αχιλλέας Φώλιας των Goodys,
Μιχάλης Αραμπατζής της Ελληνικής Ζύμης
Θέμης Μακρής, διευθύνων σύμβουλός και εμπνευστής.

Επενδύουν στην παραγωγή κηπευτικών στην Ακριτική περιοχή Πετρούσα του Νομού Δράμας, ιδρύοντας την εταιρία Wonderplant! Ένα πρότυπο συγκρότημα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας και αργότερα και άλλων κηπευτικών με ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο, έκτασης 120.000 τετραγωνικών μέτρων, μισθωμένη από τον Δήμο Δράμας, που αξιοποιεί την Ολλανδική τεχνογνωσία με στόχο την παραγωγή 7.000 τόνων επιτραπέζιας τομάτας το χρόνο.

Το αρχικό στοίχημα της εταιρίας είναι να καταφέρει να καλύψει τη ζήτηση τομάτας στην ελληνική αγορά και κατ’ επέκταση να μειώσει την εισαγωγή της.

Συγκεκριμένα, το σύγχρονο αυτό θερμοκήπιο, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονα συστήματα που το κάνουν να διαφέρει από άλλα γειτονικά συγκροτήματα υδροπονικής καλλιέργειας. Οπως, είναι το σύστημα PAD & FAN, γνωστό για την λειτουργία του να προσφέρει την απαραίτητη δροσιά στο θερμοκήπιο όλο το καλοκαίρι αλλά και να διατηρεί την ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη των καρπών όλο το χρόνο.

Οπως επίσης, είναι και το σύστημα Interplanting που δίνει τη δυνατότητα παράλληλης φύτευσης 2 φυτειών, ώστε να μην διακόπτεται η παραγωγή κατά την επανεμφύτευση.

Η επένδυση έχει υπαχθεί στον ν. 3299/2004 με ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου 40%, σε εγκεκριμένο ποσό 21.300.000 ευρώ και κόστισε συνολικά πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση απασχολεί αρχικά 80 μόνιμους εργαζόμενους που θα φτάσουν τους 120 μαζί με τους έκτακτους, γεγονός που βοηθά και πάλι την ενίσχυση της δοκιμασμένης από την οικονομική κρίσης τοπικής κοινωνίας μιας και η εν λόγω εταιρία έχει προχωρήσει και στο παρελθόν στην παραγωγή θερμοκηπευτικής καλλιέργειας πιπεριάς στην περιοχή Μικροχωρίου Δράμας.