Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΞΑΝ


Δραματικό είναι το τοπίο που συνάντησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές τους περιφέρειες τώρα τις γιορτές. Κανείς τους δεν βγήκε έξω από το σπίτι του, φοβούμενοι τα χειρότερα, κανείς δεν μίλησε με άνθρωπο, κανείς δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το γιατί στους φόρους, στην ανεργία, στην
ύφεση, τη μιζέρια, τη δυσαρέσκεια. Κανείς δεν περπάτησε στους δρόμους όταν συνάντησε την καταχνιά, τον φόβο, την αγανάκτηση, για να μιλήσει στους ψηφοφόρους συμπολίτες του και να απαντήσει στα εκατοντάδες ερωτήματα που θέτουν. Αντίθετα, αισθανόμενοι την οργή του κόσμου, κρύφτηκαν.

Ό,τι συνάντησαν αρκετοί βουλευτές ήταν εικόνα άλλης εποχής. Θύμιζε έντονα την Ελλάδα της φτώχειας και της ανασφάλειας. Μια χώρα υπόδουλη στη μοιρολατρία της. Χωρίς κέφι, αισιοδοξία, ελπίδα και προοπτική. Χωρίς κλίμα στη αγορά, δίχως χρήμα για να κινηθεί, χωρίς συμμετοχή σε δραστηριότητες που άλλοτε κινούσαν τα νήματα κάθε κοινωνικής τάξης… Τρόμαξαν οι περισσότεροι.

ν και δεν αιφνιδιάστηκαν, όπως λένε. Το περίμεναν, εξαιτίας του βομβαρδισμού που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, ανατρέποντας ένα ένα τα κεκτημένα προηγούμενων ετών.
Πλέον όλοι φοβούνται. Ένα τυχαίο περιστατικό, όπως εξηγούν, ακόμη κι αν δεν έχει σχέση με πολιτική απόφαση, μπορεί να ανάψει τη σπίθα σε χιλιάδες ανθρώπους που αγανακτισμένοι θα φέρουν τα πάνω κάτω. Και τότε η χώρα θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στο σκοτάδι. Η κυβέρνηση βεβαίως αντιλαμβάνεται μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανοχή του κόσμου, αλλά δυστυχώς τα νέα μέτρα που έρχονται με τον καινούργιο χρόνο είναι τόσο πολλά που και η ίδια ασφυκτιά έναντι των δανειστών της, οι οποίοι ωστόσο ζητούν συνεχώς περισσότερα. Ο Παπανδρέου, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, γνωρίζει ότι η αγανάκτηση είναι έντονη, σε μεγάλη μερίδα κόσμου, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Το σωστότερο θα ήταν φυσικά να εξέταζε ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να χαλαρώσει λίγο η θηλιά στον λαιμό των πολιτών. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποτελεί για τον ίδιο μια λύση, τονίζουν, αν οι καταστάσεις χειροτερέψουν, όπως επίσης και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και όσο κι αν διαψεύδεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, φαίνεται πως αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι δύο αυτές πιθανότητες έχουν αρχίσει να συζητούνται πλέον ανοικτά πέραν του Ατλαντικού, στους κόλπους του ΔΝΤ. Καλά πληροφορημένες πηγές επεσήμαιναν ότι η προοπτική της Ελλάδας είναι θετική, όχι όμως υπό το σημερινό καθεστώς. Στελέχη του ΔΝΤ, σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους στις
ΗΠΑ, υπογραμμίζουν ότι τελικά οι εκλογές μπορεί να μην αποφευχθούν και ίσως μέσα από αυτές να προκύψει η ανάγκη συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα, μέχρι τελικά να ομαλοποιηθεί το πολιτικό κλίμα, να αρχίσει να κινείται η αγορά με θετικά σημάδια, να υπάρξει έστω και δειλά ανάπτυξη, και να αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα, που σήμερα είναι αρνητικό σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. Ερώτημα ωστόσο παραμένει το πώς θα κινηθεί και τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση. Θα είναι το μεγάλο του στοίχημα στην πολιτική του καριέρα, υπογραμμίζουν τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού. Ίσως, όπως συζητείται ευρέως, να επιζητούν μια τέτοια λύση για να διασφαλίσουν τα χρήματα που μας δάνεισαν, και για πολλά χρόνια η χώρα να βρίσκεται στην ουσία υπό οικονομική κατοχή!
Άγριο κλίμα
μεταξύ υπουργών
Την ίδια ώρα, στους περισσότερους τομείς της κυβέρνησης το κλίμα είναι εκρηκτικό. Πολλοί υπουργοί έχουν μεταξύ τους τις χειρότερες σχέσεις και όχι μόνο ασκούν υπογείως κριτική για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος πέριξ του Μαξίμου, αλλά φροντίζουν με το παραμικρό να βγάζουν τον εαυτό τους απέξω, πιστεύοντας πως μ' αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι θα διασωθούν. Ταυτόχρονα διαδίδουν για άλλους υπουργούς τα χειρότερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τούτη την ώρα ούτε η στοιχειώδης συνοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, Χάρης Παμπούκης και Γιάννης Ραγκούσης βρέθηκαν, μίλησαν και πλέον δεν υπάρχει το παραμικρό ανάμεσά τους. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού που είναι αρμόδιος για τις επενδύσεις, το γενικό σύνθημα που τον εκφράζει απόλυτα είναι ένα: «Ή όλοι μαζί θα πετύχουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε», κανείς δεν εξαιρείται. Και επειδή οι καλοθελητές δεν θέλουν να το καταλάβουν, ο ίδιος αναφέρει: «Στην πολιτική μπήκα για να υπηρετήσω αυτά που πιστεύω, αν αυτό σταματήσει να λειτουργεί, τότε δεν έχει κανένα νόημα».
Τώρα τις γιορτές ο υπουργός Επικρατείας, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, είχε αρκετές φορές συνομιλία μαζί του για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν τον νέο χρόνο ώστε να καταστεί κυρίαρχη η αίσθηση πως η κυβέρνηση κινείται με στόχο να ανακουφίσει ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική πολιτική.