Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Προσανατολίζονται σε αύξηση της τιμής του ψωμιού ...

Σε αύξηση της τιμής του ψωμιού, κατά πέντε λεπτά το τεμάχιο, προσανατολίζονται οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος παραγωγής.Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου ,παρόλο που έχουν πληγεί και αυτοί από την οικονομική κρίση, επωμίστηκαν όλο το βάρος των αυξήσεων σε ΦΠΑ αλλά και σε ανατιμήσεις τιμών στα άλευρα και τα σιτηρά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, η τρίτη κατά σειρά άνοδος του φόρου προστιθέμενης αξίας, κατέστησε δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής τους. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, μάλιστα, πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις των αρτοποιών με τους προμηθευτές τους. Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου τους, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, δήλωσε αισιόδοξος πως δε θα υπάρξει αύξηση της τιμής του τεμαχίου, ωστόσο σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι όποια αύξηση κι αν γίνει, αυτή δε θα υπερβαίνει τα πέντε λεπτά ανά το τεμάχιο.
Η μέση τιμή στο νομό Θεσσαλονίκης κυμαίνεται γύρω στα 0,60 με 0,70 λεπτά /τεμάχιο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο οι τελευταίες αυξήσεις στις πρώτες ύλες κυμάνθηκαν μεταξύ 12% και 20%. Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, οι οποίοι απασχολούν γύρω στις 67.000 άτομα άμεσα και 70.000 έμμεσα. Στο νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σ’ αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=89267148