Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Τη μισή αλήθεια για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο νέος Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης για την διάσωση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι » με την ένταξή του σε πρόγραμμα της ΕΕ , ύστερα από τις διαβεβαιώσεις της υπουργού εργασίας Λ. Κατσέλη. Βέβαια η κ. υπουργός και ο νέος Περιφερειάρχης λένε τη μισή αλήθεια και κρύβουν την άλλη μισή. Κρύβουν ότι, η χρηματοδότηση αυτή αφορά μόνο για το 2011. Από το 2012 το Πρόγραμμα αυτό, οι υπηρεσίες για τους 80.000 ανήμπορους ηλικιωμένους που προσφέρει καθώς και οι 4.000 εργαζόμενοι μένουν στον «αέρα» ή καλύτερα παραδίδονται στους ιδιώτες. Αντί λοιπόν για συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος, η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ σχεδιάζουν την ένταξή του σε ένα ευρύτερο σχέδιο που ακούει στο όνομα επιχειρήσεις «Κοινωνικής Οικονομίας», που θα είναι επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου.
Σχεδιάζουν δηλαδή από το 2012 να παραδώσουν το πρόγραμμα στους ιδιώτες οι οποίοι θα προσφέρουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, όχι δωρεάν όπως γινόταν με τους Δήμους, αλλά έναντι αντιτίμου. Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να συγκροτούν «συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας » οι οποίοι θα εργάζονται οι ίδιοι και θα πωλούν υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη και έχουν βέβαια να πληρώσουν.

Εκείνο που είναι ξεκαθαρισμένο και σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν δικούς τους πόρους.

Έτσι το κράτος ξεφορτώνεται τους χιλιάδες ανήμπορους ηλικιωμένους, από το «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένο να προσφέρει, ξεφορτώνεται επίσης χιλιάδες εργαζόμενους αυτών των υπηρεσιών και φορτώνει τα βάρη στις ίδιες τις οικογένειες που τις έχουν ανάγκη...













Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν τον αγώνα για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες.



Οι υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, και να προσφέρονται με ευθύνη του κράτους.



Οι υπηρεσίες αυτές:

 Να είναι πλήρως στελεχωμένες από ειδικευμένους στις αντίστοιχες ειδικότητες επιστήμονες, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που να έχει αποκλειστική εργασία την κάλυψη αυτών των αναγκών, με ενιαία, μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό.

 Να έχουν επαρκή και πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

 Να είναι ενταγμένες, μαζί με το προσωπικό τους, στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στους ΟΤΑ ή το χειρότερο στους ιδιώτες.



Το ΚΚΕ καλεί ακόμα τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι » να εγκαταλείψουν τις δυνάμεις του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ, και μέσα από τον αγώνα για τα δικαιώματά τους, ν’ αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων, να δημιουργήσουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους το δικό τους μέτωπο πάλης για τη δική τους εξουσία.



ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ