Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Υποχρεωτική καταβολή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μόνο μέσω τράπεζας ...

Τεράστια αναστάτωση προκαλεί στην αγορά η πιό ηλίθια διάταξη νόμου, που ψηφίστηκε ποτέ και προβλέπει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα πληρώνονται υποχρεωτικά και μόνο, μέσω τράπεζας. Μαζί με την άλλη ηλίθια διάταξη που προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται μέσω τράπεζας ή πιστωτικής κάρτας, φέρνουν σε αδιέξοδο εκατομμύρια επαγγελματιών και εργαζομένων.Τι προβλέπεται:Στο άρθρο 11 ν. 3842 (ΦΕΚ Α-58/23-4-2010)
Οι δαπάνες μισθοδοσίας δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση αν δεν έχουν εξοφληθεί μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών.Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεταιη σταδιακή εφαρμογή...
 των διατάξεων των προηγούμενων εδαφίων, η διαδικασία της εξόφλησης των δαπανών μισθοδοσίας, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου.Άρθρο 40 ν.3863 (ΦΕΚ Α-115/15-7-2010).
Από 1.7.2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα και μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το $ημόσιο, αντίστοιχα. Για το σκοπό αυτό κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει. Οι συμβαλλόμενες τράπεζες δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
Η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Όπως βλέπετε και οι δύο νόμοι παραπέμπουν σε Υπουργικές αποφάσεις οι οποίες -από ότι ξέρουμε- δεν έχουν εκδοθεί ακόμη. Και καλά θα κάνουν να μην εκδοθούν ποτέ. Γιατί τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, ιδιαίτερα στους χαμηλά αμοιβόμενους εργατοϋπαλλήλους θα είναι αξεπέραστα.Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που πληρώνονται σε διάφορες φάσεις, ακόμη και καθημερινά. Έχει ο υδραυλικός έναν βοηθό, τον πληρώνει κάθε Παρασκευή π.χ. Τώρα, ...ψάξε να βρείς άκρη με την τράπεζα. Θα περιμένει να βγάλει ο λογιστής τη μισθοδοτική κατάσταση, να του πεί πόσα πρέπει να καταθέσει στην τράπεζα κι ο εργάτης, να τρέχει κάθε τρείς και λίγο στην τράπεζα με την κάρτα ανάληψης. Απίστευτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.Αφήστε τις διαφορές μισθού. Π.χ. η μισθοδοσία βγάζει 732,34 ευρώ. Εγώ θέλω να δώσω 800 ρε αδερφέ στον υπάλληλό μου. Τι θα κάνω τώρα; Θα προϋπολογίζω ότι η μισθοδοσία θα βγεί 732,34, θα του δίνω το "πουρμπουάρ" 67,66 στο χέρι και θα του λέω, "τα άλλα 732,34 απ΄την τράπεζα";Στον επισιτισμό (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα κλπ), συνηθίζεται να πληρώνονται καθημερινά οι άνθρωποι, ένα συμφωνημένο ποσό. Π.χ. 40 ευρώ τη βραδιά. Τώρα θα κάνουν πολύπλοκες εκκαθαρίσεις, μετά από δύο μήνες; Τι ανοησίες είναι αυτές κ. βουλευτές; Καταλάβατε τι ψηφίσατε;Άλλος εργαζόμενος θέλει μια προκαταβολή και κανονίζει το υπόλοιπο στο τέλος του μήνα. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερη προκαταβολή και τρίτη....Στην τράπεζα θα τρέχει η Σούλα η κομμώτρια για να πληρώσει την βοηθό της;Σε χωριά και κωμοπόλεις που δεν υπάρχουν τράπεζες τι θα γίνεται;Αυτός ο απίστευτης γελοιότητας νόμος, δένει τα χέρια όλων.
Επιτέλους, ας επικρατήσει η κοινή λογική. Ξέρεις κανείς από τους πολιτικούς που τον ψήφισαν πώς δουλεύει η αγορά και τι συμβαίνει στην καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων ; taxalia.blogspot.com