Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού: Τι δέον γενέσθαι;»του Δημάρχου Κ.Νευροκοπίου κ. Μελέτη Μαυρίδη...

Το Φαλακρό, χάρη στο Χιονοδρομικό του Κέντρο, είναι, ασφαλώς, ο σημαντικότερος πόλος έλξης χειμερινών τουριστών στην Περιφέρειά μας.Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 4 συρόμενους αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια καρέκλα και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον χιονοδρομικές του πίστες, μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων. Κατατασσόταν, δε, όλα τα προηγούμενα χρόνια στις 2-3 πρώτες θέσεις αξιολόγησης των Χιον. Κέντρων της πατρίδας μας.Επίσης, συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμων αντοχής, μονοπάτια πορείας και ορειβασίας όπως το «Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6», πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα, ηλιοφάνεια, εύκολη προσπέλαση και πολύ άνετους χώρους πάρκινγκ. Μπορεί, επίσης, να φιλοξενήσει πανελλήνιους, βαλκανικούς και ευρωπαϊκούς αγώνες αντοχής και κατάβασης αφού διαθέτει την μεγαλύτερη στην Ελλάδα ποικιλία φυσικών πιστών με βάση το βαθμό δυσκολίας τους, και ακόμη να φιλοξενήσει ένα Εθνικό Προπονητικό Κέντρο Χιονοδρομικών αθλημάτων.
Εκτός αυτών, το βουνό προσφέρεται για τουριστικές «εξορμήσεις» όλες τις εποχές. Το συγκρότημα των υψηλών του κορυφών, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με τα σπάνια αγριολούλουδά του, ενώ στην περιοχή βρίσκονται τα εξαιρετικά αναρριχητικά πεδία των νότιων ορθοπλαγιών (Καρτάλκα, Χιονότρυπα, Προφήτησης Ηλίας, Ψευτοδόντι), τα υποαλπικά και αλπικά οροπέδια και λιβάδια με τα εκατοντάδες φυτικά είδη, το Φαράγγι των Πύργων με τα πανύψηλα βράχια του, η φυσική πίστα αιωροπτερισμού και «παραπέντε» των Πύργων και της Πετρούσας που θεωρείται ως η ασφαλέστερη της Ευρώπης καθώς και πληθώρα ασφάλτινων και χωμάτινων διαδρομών που προσφέρονται για ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, ιππασία, διαδρομές με οχήματα 4Χ4 κ.τ.λ.

Στην γύρω περιοχή συναντά κανείς υπέροχα δασικά οικοσυστήματα (Δάσος της Ελατιάς, Παρθένο Δάσος Φρακτού, δάσος Σημύδας, δάσος Κύκλας), αλλά και σπάνια υδάτινα οικοσυστήματα: το εξαιρετικής ομορφιάς σπήλαιο του Αγγίτη, τις Ιαματικές Πηγές των Θερμιών, την λίμνη του Θησαυρού στον Νέστο ποταμό, την λίμνη των Λευκογείων, τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη της Δράμας, τις πηγές του Δήμου Δοξάτου, κ.ά.

Όλες οι συνήθεις τουριστικές εξυπηρετήσεις είναι διαθέσιμες στον Νομό Δράμας σε ικανοποιητικό βαθμό (σημαντικά κεφάλαια, ιδιωτικά, εθνικά και ευρωπαϊκά, επενδύθηκαν τα τελευταία χρόνια στην δημιουργία καταλυμάτων) και φυσικά μπορούν να αναβαθμιστούν περαιτέρω εάν υπάρξει έντονη οικονομική δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία ότι το Φαλακρό με τις κατάλληλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται παγκοσμίως, ικανοποιώντας επισκέπτες όλων των κατηγοριών: χιονοδρόμους, ορειβάτες, αναρριχητές, πεζοπόρους, ανθρώπους της περιπέτειας κ.ά.

Στο σύνολό της η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης έχει τεράστια περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης. Το πλέον σίγουρο είναι ότι η εποχικότητα που χαρακτηρίζει σήμερα το τουριστικό προϊόν της μπορεί να αμβλυνθεί και μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του Χιον. Κέντρου του Φαλακρού, που είναι το μοναδικό χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας από την Θεσσαλονίκη έως και την … Κωνσταντινούπολη! Οι Βούλγαροι είδαν νωρίτερα από εμάς αυτή την πρόκληση και έσπευσαν να αναπτύξουν το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μπάνσκο. Η προσωρινή πρωτοπορία τους μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί προς το συμφέρον της χώρας μας.

Σταθερή επιδίωξή μας στα επόμενα χρόνια πρέπει να γίνει η δημιουργία ενός μεγάλου και υπερσύγχρονου Χιονοδρομικού Κέντρου που θα λειτουργεί υποδειγματικά για τους τουρίστες, θα φιλοξενεί αγώνες κάθε επιπέδου και θα είναι ταυτόχρονα Εθνικό Προπονητικό Κέντρο Χιονοδρομικών Αθλημάτων.

Από το 1998 ορισμένοι μπορέσαμε να «δούμε» αυτή την προοπτική και να την «ξεκινήσουμε». Με χαμηλότερες στοχεύσεις και προσδοκίες τότε, συστήσαμε (γνωστοί σε όλους οι μέτοχοι) στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας το πρώτο διαχειριστικό σχήμα (ΑΝΦΑ) και πραγματοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις στο βουνό (από το υστέρημά μας και με σημαντικές επιχορηγήσεις τις οποίες εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ – προς τιμήν του ο κ. Ά. Παπαδόπουλος πίστεψε στις δυνατότητες του βουνού και στις προοπτικές τους εγχειρήματος). Με μετοχικό κεφάλαιο που έφτασε σταδιακά στο 1 εκ. ευρώ και με πάγιες επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 15 εκ., κατέστη δυνατό να δημιουργηθεί επάνω στην ελάχιστη υποδομή που προϋπήρχε ένα σύγχρονο και ασφαλές Χιονοδρομικό Κέντρο, ικανό να εξυπηρετεί ετησίως πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Χωρίς να λείπουν τα προβλήματα αλλά και τα σχέδια για νέες επενδύσεις και πιο αποδοτικά διαχειριστικά σχήματα, το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτούργησε έως και πέρυσι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα χρόνια άφησε ισχυρό το θετικό οικονομικό αποτύπωμά του στην τοπική αγορά του Νομού Δράμας, παρέχοντας συμπληρωματικά ή κύρια εισοδήματα σε εκατοντάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους και αναψυχή σε χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες. Πολλοί αδιαφόρησαν και αρκετοί αγνόησαν, υποβάθμισαν ή λοιδώρησαν αυτή την θετική συμβολή. Ακόμη περισσότεροι, όμως, συνειδητοποίησαν την ύπαρξη και το μέγεθός της εφέτος που το Κέντρο παρέμεινε κλειστό. Στην εποχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, στην περίοδο των πιο «ισχνών αγελάδων» που το κάθε ευρώ και η κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμα για τον τόπο μας, τώρα που το Χιονοδρομικό θα βοηθούσε την δραμινή κοινωνία να μετριάσει την υστέρησή της, «καταφέραμε» να του βάλουμε «λουκέτο». Και λέω καταφέραμε, γιατί οι περισσότεροι «ταγοί» της τοπικής κοινωνίας έχουμε μερίδιο ευθύνης, άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο….

[Αύριο το β΄ μέρος]

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οπότε τα σχολια και οι παρατηρησεις αυριο....