Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ...

Σύσκεψη με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες των πέντε νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με θέμα την τουριστική ανάπτυξη έλαβε χώρα την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, παρόντος του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού - Τουρισμού Κώστα Παπακοσμά και με τη συμμετοχή των Προέδρων των Συνδέσμων Ξενοδόχων: Θάσου Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δράμας Άγγελος Καλλίας, Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. Συμμετείχαν επίσης οι Αντιπρόεδροι του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Σούλα Χρυσοστόμου και Απόστολος Αγκόρτζας, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Ηλίας Κουμουλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων & Ταξιδιωτικών Γραφείων Περιφέρειας Α.Μ.Θ Δημήτρης Δολιανίτης, οι εκπρόσωποι των Τουριστικών Πρακτόρων Καβάλας Δημοσθένης Γεωργής και Θάσου Γιώργος Φραγκιόγλου.


Ο κ. Γιαννακίδης ζήτησε να πληροφορηθεί την ακριβή κατάσταση που υπάρχει από πλευράς προβολής της περιοχής μας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Άκουσε με προσοχή τις προτάσεις των τουριστικών παραγόντων και αφουγκράστηκε την αγωνία τους για τη συμμετοχή της Περιφέρειας τουλάχιστον στις Βαλκανικές εκθέσεις τουρισμού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η περιφερειακή σκέψη και στον τουρισμό ήταν διάχυτη στη σύσκεψη με την επισήμανση ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων στα διάφορα είδη τουρισμού. «Για μας ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν ισχυρά χαρτιά στην αναπτυξιακή μας πολιτική γι’ αυτό και έχει οριστεί ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης. Είμαστε εδώ να σχεδιάσουμε και να συνδιαμορφώσουμε από κοινού με τους τουριστικούς παράγοντες μια δυναμική τουριστική πολιτική» μετέφερε. Ο Περιφερειάρχης συμφώνησε ότι μπορούν να στηρίξουν σε κεντρικό επίπεδο το αίτημα των τουριστικών πρακτόρων της περιοχής για ένταξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στους αγαπημένους προορισμούς των μαθητικών εκδρομών, δημιουργώντας και τις ανάλογες προϋποθέσεις. Επίσης, ο κ. Γιαννακίδης δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου το αίτημα για επιμήκυνση της χρονικής περιόδου των σχολικών εκδρομών καταθέτοντας παράλληλα και σε εύθετο χρόνο στους αιρετούς Περιφερειάρχες την πρόταση να ενισχυθεί η Ελλάδα σαν προορισμός των μαθητών. Αναγνώρισε ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη του τουριστικού προϊόντος. Ο κ. Παπακοσμάς από την πλευρά του ενημέρωσε ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις για τους τομείς των αρμοδιοτήτων του σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με σκοπό τον εντοπισμό και στη συνέχεια την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να μεταμορφωθεί σε τόπο προορισμού για δώδεκα μήνες το χρόνο. Αναφορικά με τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού διέκρινε ότι αποτελούν μεν σημαντικό εργαλείο τουριστικής προβολής, όχι όμως το μοναδικό, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αξιοποιούνται σωστά και μετέφερε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει τη συμμετοχή σε παρόμοιες εκθέσεις όσων σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής. Στην προσπάθεια που επιχειρεί η Περιφέρεια για την ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος έγινε σαφής ο καθοριστικός ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών της ΠΑΜ-Θ. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα εξετάσουν από κοινού το όλο μάρκετινγκ σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της περιοχής, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη δημιουργίας ενός οργανογράμματος σχετικού με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

1 σχόλια:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΛΙΑΣ είπε...

Χαίρομαι πραγματικα που η περιφέρεια έχει αντιλυφθει την αξία του τουρισμού στην τοπική οικονομία αλλά και στον κρατικό προυπολογισμό.
Αναμένουμε πλέων παρόμοιες κινήσεις και σε τοπικό επίπεδο.
Ασ μην παρακαλάμε εμεις για ένα ραντεβού μαζί τους, ας καταλαβουν οτι οι γνώσεις μας για το τουριστικό πρόιον του νομού μας θα τους φανεί αρκετά χρήσιμο.