Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Νέο κύμα μείωσης μισθών ...

«Ανοίγει ο χορός» των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς μετά τη γαλακτοβιομηχανία «ΝΕΟΓΑΛ», τουλάχιστον σε άλλες δύο επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχει απευθυνθεί πρόσκληση για σχετικές διαπραγματεύσεις στους εργαζόμενους. Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί άλλη περίπτωση ολοκλήρωσης διαπραγματεύσεων και υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης για μείωση των αποδοχών εργαζόμενων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπως προκύπτει από στοιχεία εννιά Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δυτική Μακεδονία.


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εργοδότες απευθύνονται μεν στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, αλλά προς το παρόν ζητούν μόνο πληροφορίες για τη διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων. Πάντως, περισσότερες επιχειρήσεις, ιδίως στο νομό Θεσσαλονίκης,εκτιμάται ότι θα επιδιώξουν την υπογραφή ανάλογων συμβάσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των εργατοϋπαλληλικών κέντρων σε Σέρρες και Κιλκίς καταγγέλλουν διαρκή συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρησιακών /εργοστασιακών σωματείων στην περιοχή, υπό την απειλή απολύσεων. Η υποστελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, προσθέτουν, επιδεινώνει το πρόβλημα.
Συρρίκνωση μισθών
Μειώσεις μισθών, ακόμη και έως 35%, σε επιχειρήσεις των Σερρών, χωρίς επιχειρησιακές, αλλά με ατομικές συμβάσεις, καταγγέλλει ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου, Άλκης Απιδόπουλος. Υποστηρίζει πως περίπου το 50% των επιχειρήσεων του νομού κατάφεραν, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων, να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, με τις μισές εξ αυτών να επιλέγουν την οδό της μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική. Υπό την απειλή της απόλυσης, υποστηρίζει ο κ. Απιδόπουλος, οι εργαζόμενοι δεν τολμούν καν να συγκροτήσουν επιχειρησιακά/ εργοστασιακά σωματεία και η μοναδική προστασία τους είναι αυτή που παρέχουν οι κλαδικές συμβάσεις. Τα σωματεία δεν ξεπερνούν τα τρία στις Σέρρες, σε μια περιοχή όπου η μαύρη εργασία, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας στη Βουλγαρία, ξεπερνά το 35%. Ο ίδιος προσθέτει ότι πρέπει να υπάρξει θεσμική θωράκιση των νόμιμων εργαζομένων και πάταξη της μαύρης εργασίας, με κατάθεση της μισθοδοσίας μέσω επιταγής ή τραπεζικού λογαριασμού.Παράλληλα, επιβάλλεται να ενισχυθούν με προσωπικό οι Επιθεωρήσεις Εργασίας. Στα «δάχτυλα του ενός χεριού» μετριούνται πλέον τα επιχειρησιακά σωματεία και στο νομό Κιλκίς, όπου οι άνεργοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 3.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, κ. Γεώργιο Ιωαννίδη.«Στα περισσότερα εργοστάσια του Κιλκίς δεν χρειάζονται επιχειρησιακές συμβάσεις, γιατί απλά δεν υπάρχουν εργοστασιακά σωματεία. Ο «ασκός του Αιόλου» έχουν ανοίξει και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης. «Περιμένουμε στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν τέτοιες κινήσεις από πλευράς των εργοδοτών. Εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε παθητικοί» ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος του ΕΚΘ, κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Ενδιαφέρον
•Οι εργοδότες απευθύνονται στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, και προς το παρόν ζητούν μόνο πληροφορίες για τη διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων.
•Περισσότερες επιχειρήσεις, ιδίως στο νομό Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα επιδιώξουν την υπογραφή ανάλογων συμβάσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).
Μειώσεις μισθών
•Μειώσεις μισθών, ακόμη και έως 35%, σε επιχειρήσεις των Σερρών, χωρίς επιχειρησιακές, αλλά με ατομικές συμβάσεις, καταγγέλλει ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου, Άλκης Απιδόπουλος.Εκτός Ειδικών Συμβάσεων οι επιχορηγούμενες επιχειρήσεις
Την εξαίρεση των επιχορηγούμενων (π.χ μέσω του ΟΑΕΔ) επιχειρήσεων από το νέο καθεστώς που επιτρέπει τη σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και την καταβολή μειωμένων μισθών, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η πρώτη επιχειρησιακή συμφωνία για τη μείωση των αποδοχών κατά 9% με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (στη Νεογάλ) και ενόψει της αναμενόμενης μαζικής υπογραφής ανάλογων συμβάσεων σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς, η ηγεσία του υπουργείου δέχεται εισηγήσεις να θέσει κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογούνται οι σχετικές ειδικές συμβάσεις.Με δεδομένο ότι ο νόμος Κατσέλη δεν περιορίζει τη δυνατότητα υπογραφής τέτοιων συμβάσεων μόνο στις ζημιογόνες επιχειρήσεις, αλλά τις επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση που επιδιώκει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της αγοράς ή να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά της, το υπουργείο συζητά το ενδεχόμενο να αποκλειστούν όσες επιχειρήσεις ήδη επιχορηγούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η εξαίρεση αυτή θα γίνει με απόφαση, η οποία θα καθορίζει «συντελεστές βαρύτητας» για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων (π.χ στις αιτιολογημένες εκθέσεις που, με βάση το νόμο, υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για γνωμοδότηση).
Με τον έμμεσο αυτό τρόπο εκτιμάται ότι θα αποκλειστούν επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη έχουν μειώσει το κόστος εργασίας μέσω επιδοτήσεων των ασφαλιστικών εισφορών ή και των θέσεων εργασίας.
Τεστ
Το πρώτο τεστ «αντοχής» του νέου θεσμού των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα με τη γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ για τη συμφωνία στη Νεογάλ (εάν έως τότε δεν υποβληθούν κι άλλες αιτήσεις). Ο ρόλος του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με το νόμο, έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν τίθεται θέμα «μη έγκρισης» της συμφωνίας, όπως ζήτησε η ΓΣΕΕ μετά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο νέος νόμος επιτρέπει τη σύναψη συμφωνιών σε επιχειρησιακό επίπεδο ακόμη κι αν προβλέπεται μείωση των θέσεων εργασίας (κάτω του ορίου των επιτρεπόμενων κάθε μήνα ομαδικών απολύσεων, σε κάθε περίπτωση), ή αλλαγή των όρων εργασίας (ευέλικτα ωράρια, εκ περιτροπής εργασία, μετατροπή θέσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης και διαθεσιμότητα).


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=89123162