Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

«Σύσκεψη όλων των φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας»

Συνάντηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλο, τους Δημάρχους Δράμας Κυριάκο Χαρακίδη, Προσοτσάνης Άγγελο Λύσσελη, Κάτω Νευροκοπίου Μελέτη Μαυρίδη, Παρανεστίου Νίκο Καγιάογλου και Δοξάτου Τάσο Χατζηλαζάρου είχε το πρωί της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου 2011 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, οι Διευθυντές των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και όλων των Δήμων, καθώς επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Μιχαηλίδης και περιφερειακοί σύμβουλοι. Κύριο θέμα της συνάντησης, όπως τόνισε ο κ. Γιαννακίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είναι να γνωρίζουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι σε ποιο σημείο βρίσκεται το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, να εξετάσουν το στάδιο στο οποίο είναι οι μελέτες προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τους αναπτυξιακούς στόχους σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενώ επανέλαβε ότι η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας δημοκρατικού προγραμματισμού και διαβούλευσης. Ο κ. Γιαννακίδης ενημέρωσε ότι θ’ ακολουθήσει συνάντηση με τα συναρμόδια παραγωγικά υπουργεία προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στον περιφερειακό σχεδιασμό και να συγκλίνουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία σ’ αυτή τη σχεδίαση για ν’ αποφευχθούν οι αποσπασματικές παρεμβάσεις. «Θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να συμπορευτούμε συναποφασίζοντας και αφουγκραζόμενοι τις τοπικές κοινωνίες» είπε και τόνισε ότι ξεκίνησαν χωρίς τοπικισμούς με στόχο την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Ανακοίνωσε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, με αντικείμενο τον αναπτυξιακό νόμο και γνώμονα την άρση των διαχρονικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Ο Περιφερειάρχης μίλησε επίσης για μια συζήτηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη για την επανεκκίνηση των εργασιών στις φυλακές στο Νικηφόρο Δράμας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης ο βιολογικός καθαρισμός στον οικισμό Νικηφόρου που θα περιλαμβάνει και τις φυλακές Νικηφόρου και η δυνατότητα χρηματοδότησής του. Έπ’ αυτού, ο Περιφερειάρχης είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να υλοποιηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα κατατεθεί το αίτημα στο ΥΠΕΚΑ.
-Σύσκεψη στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου
Μετά την επαφή με τους φορείς της Δράμας ο κ. Γιαννακίδης επισκέφθηκε τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου όπου προήδρευσε σε σύσκεψη παρουσία του Δημάρχου κ. Μαυρίδη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ξανθόπουλου. Εκεί τέθηκαν τα προβλήματα αλλά και τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας της περιοχής εστιάζοντας στα θέματα της κτηνοτροφίας και της καλλιέργειας της πατάτας κι έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Συζητήθηκε το θέμα της αντικατάστασης του βιολογικού καθαρισμού Νευροκοπίου και, όπως είπε ο κ. Γιαννακίδης, το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από όπου δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσουν. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ανέγερσης 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, έργο για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους περίπου 5 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μελέτη για τη δημιουργία μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στον ίδιο Δήμο. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα λάβει χώρα σε εύθετο χρόνο μια σύσκεψη αποκλειστικά για την πατάτα, με στόχο την προώθηση του τοπικού προϊόντος. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το σημείο όπου θα γίνει η παράκαμψη του Νευροκοπίου, έργο που βρίσκεται στο τελικό σημείο ωρίμανσής του έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε δομή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων στην ΠΑΜ-Θ και συγκεκριμένα τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Κάτω Νευροκόπι ο οποίος έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι στόχος της συνάντησης ήταν «ενόψει της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ να διαπιστωθεί η ετοιμότητα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για ένταξη νέων έργων και δρομολόγηση νέων προτεραιοτήτων». Χαρακτήρισε τη σύσκεψη πετυχημένη σημειώνοντας ότι από κοινού με τους Δημάρχους κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον Περιφερειάρχη με σκοπό τη μεγαλύτερη απορρόφηση από το ΕΣΠΑ.