Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κύκλωμα που δρούσε από το 2005 ασφαλίζοντας «εικονικά» ...

Κύκλωμα που δρούσε από το 2005 ασφαλίζοντας «εικονικά» (χωρίς να καταβάλλονται εισφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ το χρόνο!) Ελληνες αλλά και αλλοδαπούς, εξάρθρωσε η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του ΣΔΟΕ.Το φαινόμενο εντοπίστηκε στην Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Κύμη, τη Χρυσούπολη Καβάλας, τη Δράμα, τη Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Σιδηρόκαστρο και αφορά τουλάχιστον 50.000 άτομα. Οι έλεγχοι,  ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος δείχνουν ότι η απώλεια των εσόδων ίσως ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ενημερωθεί για την αναζήτηση ευθυνών κι άλλοι «εμπλεκόμενοι» φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ (που καταβάλει επιδόματα) και οι νομαρχίες (από τις οποίες ανανεώνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών). Ψεύτικες δηλώσεις .
Οπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κατά τη χρονική περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2010 εντοπίστηκαν εργοδότες που υπέβαλλαν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων (τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων) οι οποίες, όμως, δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση. Το κύκλωμα εκμεταλλευόταν τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών και υπέβαλλε ΑΠΔ εν αγνοία των εργοδοτών, κυρίως οικοδομοτεχνικών έργων. Οπως αποδείχτηκε, κάποιες από τις επιχειρήσεις δεν υπήρχαν ή είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, οι δε φερόμενοι ως «εργαζόμενοι» δεν είχαν απασχοληθεί στα οικοδομικά έργα, αλλά, είχαν «αγοράσει τις ημέρες ασφάλισης έναντι αμοιβής» από συγκεκριμένα άτομα.
Οι δηλωμένοι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει με τα κυκλώματα, έπαιρναν ένσημα ασφάλισης και τις παροχές που προκύπτουν (δώρα, επιδόματα) καταβάλλοντας την εισφορά που αναλογούσε στο ΙΚΑ και στον εργοδότη το συμφωνηθέν ποσό, το οποίο, όμως, δεν πληρώνονταν στο ΙΚΑ. «Το πάρτι της ηλεκτρονικής κλοπής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τελείωσε και, σε κάθε περίπτωση, θα διεκδικήσουμε και θα αποκαταστήσουμε τα συμφέροντα του Ιδρύματος, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Ρ. Σπυρόπουλος.
imerisia